Micro­cre­den­ti­als: investeer in je loopbaan

Microcredentials zijn korte academische opleidingstrajecten voor professionals. Zo vergroot je je expertise én je kansen op de arbeidsmarkt.

Werkschakelpunt Gent

Wil jij je kansen op de arbeidsmarkt vergroten? Investeren in je professionele carrière, maar zonder een volledige opleiding te volgen naast je job? Dan is een microcredential (ook wel microdegree) de oplossing. Microcredentials zijn een Europees initiatief om kennis en vaardigheden van werknemers te versterken op de werkvloer. Deze micro-opleidingen maken studiemogelijkheden toegankelijker en flexibeler. Maar hoe werkt het precies? 

Wat zijn microcredentials?

Microcredentials zijn korte en specifieke opleidingstrajecten van academisch niveau voor professionals. Door zo’n korte opleiding te volgen, scherp je bepaalde skills aan die handig kunnen zijn in je loopbaan.

Microcredentials of microdegrees bestaan uit een of meer vakken uit een bachelor- of masteropleiding aan een hogeschool of universiteit. Als je slaagt, heb je een erkend certificaat op zak waarin staat wat je weet, kunt en begrijpt over het vak of de vakken. Een microcredential vervangt een graad of diploma niet, maar is complementair. 

Wat zijn de voordelen van microcredentials?

Flexibele leertrajecten

Microcredentials zijn flexibel. Je stelt zelf je vakken of modules samen uit een bestaande opleiding op basis van je interesses en beoogde vaardigheden. Je kan dus optimaal je eigen ontwikkelpad vormgeven, bovendien bij verschillende instellingen. 

Betrouwbare en kwalitatieve opleidingen

Micro-opleidingen garanderen kwaliteit. Dat komt doordat de onderwijsinstellingen die ze aanbieden hoe dan ook van een hoogwaardig niveau zijn. De aangeboden degrees (zowel qua vorm als qua inhoud) moeten bovendien aan bepaalde Europese kwaliteitsnormen voldoen. 

Erkend en officieel certificaat

Je krijgt een erkend digitaal certificaat als je geslaagd bent. Behaalde microcredentials worden per land geregistreerd, maar wel erkend door alle deelnemende hogeronderwijsinstellingen.  Behaalde leeruitkomsten zijn dus internationaal geldig.

Het verschil met bijvoorbeeld een postgraduaat, is dat je voor de microcredential echte officiële credits krijgt. De credits en competenties die je behaalt met een micro-credential worden erkend in je verdere loopbaan en kunnen bijvoorbeeld ook leiden tot vrijstellingen bij vervolgopleidingen.

Antwoord op krapte op de arbeidsmarkt

Werknemers zijn dankzij de kleinere modules in staat zich te specialiseren, bij of om te scholen. Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt is het dus ook als werkgever interessant om werknemers te hebben die nieuwe competenties ontwikkelen. Je kan interessante microcredentials dan ook opnemen in het verplichte opleidingsplan voor je werknemers. 

Praktijkvoorbeeld van een microdegree

Een voorbeeld. Voor zorgpersoneel is heldere communicatie essentieel, en in onze huidige samenleving is de zorgsector meer dan ooit meertalig. Dus besluit je als medewerker in de zorg dat je je talenkennis in het Engels en Frans wil bijschaven. Een microcredential ‘Meertalige communicatietraining voor de zorgprofessional’ aan de HoGent is dan de perfecte oplossing. Als je slaagt voor het opleidingsonderdeel, ontvang je een getuigschrift met daarin de leeruitkomsten die je hebt behaald, op welk niveau en wat de omvang van de cursus was. En je kunt je digitale certificaat perfect delen met je huidige of toekomstige werkgever.

Ontdek hier enkele interessante microcredentials van de UGentvan andere universiteiten of van Hogent.