Loop­baan­be­ge­lei­ding: wat is het en waar kan ik terecht?

Ben je aan het werk en heb je vragen over je loopbaan? Wil je weten welke job écht bij je past? Dan is loopbaanbegeleiding iets voor jou.

Wat is loopbaanbegeleiding?

Loopbaanbegeleiding is een begeleidingstraject waarin je als werknemer op zoek gaat naar welke job bij jou past, of wat de volgende stap is in je loopbaan. Op basis van je talenten, competenties en interesses zoek je samen met een loopbaanbegeleider uit waar je naartoe wil in je professionele carrière en welke competenties nodig zijn om je loopbaan zelf actief te sturen. 

Wat doet een loopbaancoach?

Een loopbaanbegeleider of -coach ondersteunt je één op één via een aantal gesprekken om een loopbaankeuze te maken of een specifieke loopbaanbeslissing te nemen. Dankzij individuele loopbaanbegeleiding ontdek je wat jij belangrijk vindt in een job en in je loopbaan. Je krijgt inzicht in je kwaliteiten, kennis en vaardigheden en welke job of functie daarbij past. Daarna ga je zelf aan de slag met een actieplan.

Wie kan loopbaanbegeleiding volgen?

Iedereen kan loopbaanbegeleiding volgen. Wil je groeien in je loopbaan? Zit je met twijfels over je job? Wil je een betere balans tussen werk en privé? Dan is loopbaanbegeleiding iets voor jou. Je kan zelf betalen voor de begeleiding, maar in sommige gevallen kom je in aanmerking voor loopbaancheques.

Kom ik in aanmerking voor loopbaancheques?

Ben je 6 jaar aan het werk, dan kan je 7 uur loopbaanbegeleiding volgen met loopbaancheques. Het maakt niet uit of je in loondienst bent als bediende of arbeider, of als zelfstandige werkt. Zo betaal je zelf maar 40 euro voor een loopbaancheque. De reële waarde bedraagt 169 euro per uur. Je hebt recht op loopbaancheques als je aan de volgende 5 voorwaarden voldoet:

  • Je woont in Vlaanderen of Brussel. 
  • Je werkt voltijds of deeltijds als werknemer of zelfstandige.
  • Je hebt over je hele loopbaan minstens 7 jaar werkervaring (of 2.555 dagen) in loondienst of als zelfstandige opgebouwd.
  • Je volgde de voorbije 6 jaar geen loopbaanbegeleiding.
  • Je bent bereid om loopbaanbegeleiding te volgen bij een erkend loopbaancentrum, in het Nederlands.

Kom op de website van onze partner VDAB eenvoudig te weten of je recht hebt op loopbaancheques. Kom je in aanmerking? Neem dan je loopbaan in handen!

Hoe vind ik een loopbaancoach?

Er zijn heel wat loopbaanadviseurs in de Gentse regio. Om je zoektocht eenvoudiger te maken, heeft het Werkschakelpunt Gent loopbaanbegeleiders in de regio in een databank verzameld. Zoek een loopbaancoach in onze databank. Voel je je aangesproken door de teksten, visie en uitstraling van een coach, dan is dat vaak een prima aanknopingspunt. Het eerste vrijblijvende gesprek is in de meeste gevallen gratis en telt niet mee als loopbaanbegeleiding. Ook een eenmalig werkexploratiegesprek bij het Werkschakelpunt Gent is gratis. Daarin beantwoordt een expert al je loopbaanvragen. Boek een afspraak met onze werkexploratiecoach.

Hoeveel kost loopbaanbegeleiding?

Je kan elke 6 jaar 7 uur loopbaanbegeleiding volgen met loopbaancheques als je aan de voorwaarden voldoet. Je eerste cheque is goed voor 4 uur begeleiding en je tweede voor 3 uur. Je kunt die 2 pakketten van 4 en 3 uur direct na elkaar opnemen of met een tussenpauze.

Je betaalt maar 40 euro voor een loopbaancheque. Dat is erg voordelig, want de reële waarde bedraagt 169 euro per uur. Als je na je traject nog vragen hebt, kun je tot 12 maanden erna bij je loopbaanbegeleider terecht voor een gratis nazorggesprek.

Heb je geen recht op loopbaancheques? Dan moet je de begeleiding zelf betalen, of je kan met je werkgever bespreken wat de mogelijkheden zijn en hoe die jou kan steunen in je professionele carrière.

Mag mijn werkgever mijn loopbaancheques betalen?

Ja, je werkgever mag jouw persoonlijk aandeel (40 euro per loopbaancheque) terugbetalen. Zo draagt die een steentje bij aan je professionele ontwikkeling.

Let wel: je werkgever mag niet in jouw plaats beslissen waar en wanneer je loopbaancheques aanvraagt en waarvoor je ze gebruikt.