Vergunningen nodig voor een pop-up horecazaak?

Wie een pop-up horecazaak opent in Gent heeft geen omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handeling nodig. Wel een horeca-attest pop-up.

Alan en Antonette testen hun kookkunsten in The Box, het pop-up pand van de Stad Gent

Pop-up Stad Gent zoekt leuk concept

Dringend op zoek naar een pop-up in Gent? Voor de maand mei en december hebben we nog een toffe locatie in de aanbieding.

Contacteer het OOG voor meer info

Een pop-up horecazaak kan een creatieve dynamiek en een nieuwe betekenis geven aan een plek of buurt. Daarom heeft de Stad Gent de procedure om een pop-up op te starten verkort en vereenvoudigd.

Wat moet je weten?

  • Wie een pop-up horecazaak opent, wordt vrijgesteld van een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen.
  • De duur van een pop-up horecazaak is vastgesteld op een maximale duur van 4 periodes van 30 aaneengesloten dagen per kalenderjaar en voor zover deze pop-up niet strijdig is met de uitdrukkelijke voorwaarden van de omgevingsvergunning of met de bestemmingsvoorschriften. 
  • Op de eerste dag van de functiewijziging begint de periode van 30 dagen te lopen, ongeacht of de functiewijziging de volle 30 dagen gebeurt. De periodes van 30 dagen kunnen aaneengesloten zijn, maar overlappen elkaar niet. 
  • Het is noodzakelijk en aangeraden om vooraf contact op te nemen met de balie Bouwen om te controleren of de geplande bestemming niet strijdig is met de bepalingen in de plannen van aanleg (BPA) of ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP).
Hoe vorm je een lege ruimte om tot een toffe winkel?
foto: Clark Van Der Beken - via Unsplash

9 tips om met je pop-up van start te gaan

Hoe wordt je pop-up succesvol? We verzamelden enkele gouden tips.

Lees er alles over

Vergunningen

Hoewel eigenaars van een pop-up vrijgesteld zijn van een omgevingsvergunning, zijn er toch nog heel wat andere documenten die je best in orde brengt:

  • inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Daarbij moet de juiste kleinhandelsactiviteit vermeld zijn, met minstens een vestigingsadres op het adres waar de pop-up store wordt uitgebaat.
  • horeca-attest (voor horecazaken).
  • eventuele bijkomende regelgevingen (lichtreclame, uitverkoop, solden, ...).
  • eventuele registratie/toelating bij het FAVV (voor de verkoop en bereiding van voedingswaren).
  • verzekering en (brand)veiligheid.
  • Voor pop-up zaken waar elektronisch versterkte muziek gespeeld wordt, blijven de bepalingen uit de Vlarem wetgeving van toepassing. Hiervoor kan wel een omgevingsvergunning of –melding vereist zijn.
San gebruikte een pop-up als test voor haar ondernemersdroom

Een pop-up? Gewoon doen!

Tegenwoordig runt San met San Styles haar eigen winkel in het Gentse. Toch startte haar verhaal met een pop-up. Hiervoor huurde ze ooit The Box.

Ontdek haar tips: lees het volledige artikel

The Box Gent: de pop-up panden van Stad Gent

Om het ondernemerschap te stimuleren verhuurt de Stad Gent 2 panden als pop-up locatie. In The Box Gent krijgen (startende) ondernemers zo de kans om er hun tijdelijk winkel- of horecaconcept uit te testen. Geïnteresseerde ondernemers kunnen de panden in de Nederkouter of Dampoortstraat huren voor een weekend, week, maand of maximaal drie maanden.

Voor een competitieve huurprijs krijg je een mooie locatie op een aantrekkelijke plek in de Stad. Alle verzekeringen, vergunningen (horeca, terras,...) en voorzieningen (elektriciteit, water, wifi,...) zijn inbegrepen in die prijs. Jij hoeft je dus enkel met je product en zaak bezig te houden.

Alan en Antonette testen hun kookkunsten in The Box, het pop-up pand van de Stad Gent

Huur The Box en test je onderneming

Wist je dat de Stad Gent 2 pop-up locaties verhuurt aan ondernemers die hun concept voor de periode van een weekend tot max 3 maanden willen uittesten?

Lees er alles over