Onthard je tuin en oprit

Onthard, vergroen en laat regenwater rond je huis infiltreren. Vraag zeker je subsidie van max. 10.000 euro aan als je gaat tegelwippen.

Bovenzicht ontharde tuin

Verharde voortuinen en opritten doen het regenwater weglopen. Stenen creëren ook een onaangename hitte op warme dagen. Heb jij een geplaveide stadskoer? Dan weet jij als geen ander hoe warm het kan worden. Wil je meer genieten, breek de verharding zoveel mogelijk uit! Vervang ze deels door waterdoorlatende verharding voor je oprit, terras of tuinpad. Het andere deel beplant je met je favoriete planten.

Het resultaat is een zegen voor je tuin en voor jezelf: je vult het grondwater in je tuin aan, beperkt wateroverlast, fleurt je huis helemaal op en je brengt natuur in de stad. Het overwegen waard toch?! En je krijgt een duwtje in de rug! 

Inspiratie 

Zie je het helemaal zitten, zo’n groenere voortuin of oprit? Hieronder vind je inspiratie en tips om aan de slag te gaan. 

  • Verhard minimaal

    Welke functies heeft je tuin of oprit? Wil je een paadje naar je brievenbus en een plek voor fietsen? Karresporen voor je oprit? Dit kan allemaal met waterdoorlatende materialen.

    Welke waterdoorlatende verharding zou jij kiezen?
  • Creëer een koelere plek 

    Maak van je tuin een oase, waar je kan ontsnappen aan de hitte in de stad. Breng structuur aan door een mix te maken van bodembedekkers, struiken, klimplanten en bomen. Of leg een wadi aan.

    Begin je alvast met een geveltuin?
  • Kies bewust je favoriete planten

    Wil jij vooral een onderhoudsarme tuin? Een eetbare tuin of groenblijvende struiken? Of ga je liever voor planten die vlinders en insecten lokken? Tip: zet zeker de juiste plant op de juiste plek.

    Maak je keuze in de Plantenzoeker van Velt
Mensen leggen geveltuin aan

Samen ontharden en vergroenen

Wil je samen met de buren de straat vergroenen? Goed idee! Laat je helpen door de Stad.

Doe een aanvraag Planten met Buren

Praktische tips voor als je aan de slag gaat 

  • Kies je timing: ontharden kan je het hele jaar door doen, maar planten doe je best in het voor- of najaar. 
  • Tegels of verharding verwijderen doe je met koevoet, schroevedraaier, breekhamer en eventueel een schop. Heb je dit materiaal niet, kijk dan eens of je het kan lenen via Hoplr, Peerby of  de uitleendienst van de Pastory (voor de Dampoortwijk). De uitgebroken stenen kan je naar het containerpark brengen of ergens anders in de tuin hergebruiken als stapstenen. 
  • Graaf tot 40 cm diep zodat planten goed kunnen wortelen. 
  • Meng de toplaag met compost om de bodem te voeden. 
  • Bedek de bodem na het planten met mulch (grasmaaisel, bladeren, snoeihout, houtsnippers) om hem te beschermen tegen uitdroging en om onkruid tegen te gaan.  

Onthard maximaal

Zoveel mogelijk ontharden is de boodschap. Wil je toch een beperkte oppervlakte rond je huis verharden, check hier hoeveel je maximaal mag verharden
Heb je vragen? Neem dan contact op met Balie Bouwen van de Stad Gent.