Project groen­kli­maat­as­sen

Een netwerk van groene, autoluwe verbindingen waarlangs je Gent op een heerlijke manier kan doorkruisen.

Groenklimaatas
Foto: Olmo Peeters

Project in ’t kort

In uitvoering
Drongen, Mariakerke, Sint-Denijs-Westrem - Afsnee, Stationsbuurt-Noord, Stationsbuurt-Zuid, Nieuw Gent - UZ, Zwijnaarde, Ledeberg, Oud Gentbrugge, Gentbrugge, Sint-Amandsberg, Dampoort, Oostakker, Gentse Kanaaldorpen en -zone, Muide - Meulestede - Afrikalaan, Bloemekenswijk, Wondelgem, Rabot - Blaisantvest, Elisabethbegijnhof - Prinsenhof - Papegaai - Sint-Michiels, Watersportbaan - Ekkergem, Brugse Poort - Rooigem, Macharius - Heirnis, Sluizeken - Tolhuis - Ham, Binnenstad
Openbaar groen en begraafplaatsen

Naar een groene, beleefbare en klimaatadaptieve stad

Acht groenklimaatassen vormen samen een natuur- en waterrijk netwerk dat de binnenstad verbindt voor fietsers, wandelaars en fauna en flora met de open ruimte en de vijf groenpolen aan de rand van Gent.

Deze grootschalige groenstructuur:

  • brengt meer natuur in de stad
  • helpt de negatieve effecten van de klimaatverandering op onze stad te verminderen
  • helpt bij de overstap van de wagen naar meer actieve verplaatsingen

De assen verbinden versnipperde stukjes natuur en water in de stad beter met elkaar. We creëren er brede en grotendeels autovrije verbindingen waarlangs het heerlijk joggen, wandelen en fietsen is. Het leefgebied van veel planten en dieren vergroot erdoor, en we houden de natuurlijke migratieroutes van veel diersoorten in stand en daarmee hun populaties gezond. De groenklimaatassen zorgen ook voor de aanvoer van koele lucht tot diep in het centrum van Gent en houden regenwater vast.

Een slim en ambitieus totaalpakket

Het systeem bestaat uit:

  • Het groene, binnenstedelijk netwerk
  • De 8 groenklimaatassen
    • GKA 1: Groenpool Wonderwoud
    • GKA 2: Spoorlijn Antwerpen
    • GKA 3: Groenpool Gentbrugse Meersen
    • GKA 4: De Bovenschelde
    • GKA 5: Groenpool Parkbos
    • GKA 6: De Leie
    • GKA 7: Groenpool Vinderhoutse Bossen
    • GKA 8: De Lieve
  • De groene, recreatieve ring
  • De groenknopen
    Dit zijn plekken in de stad waar onderdelen van het groenklimaatassensysteem elkaar kruisen. Op deze schaduwrijke rust- en koelteplekken in de stad is het zalig vertoeven of vertrek je meteen richting het open landschap.

programma

Voorbeelden van realisaties

6 ruimtelijke streefdoelen

Het is een grote uitdaging om nieuwe groene structuren te realiseren in een historische en dichtbebouwde stad. Voor projecten langs een groenklimaatas passen we daarom duidelijke streefdoelen toe. We zetten maximaal in op:

  1. De al aanwezige natuur en voegen er kwalitatief groen aan toe
  2. Water als natuurverbinding voor fauna en flora, verkoeling en ontharding
  3. Veel bomen als natuurlijke airco’s die zorgen voor verkoeling
  4. Wandelaars en fietsers die we de ruimte geven in plaats van gemotoriseerd verkeer
  5. Stedelijke voorzieningen aan de GKA die we makkelijk bereikbaar maken via een continue, herkenbare veilige en beleefbare fiets- en wandelverbinding
  6. Ontharding ten voordele van water, vergroening en een aantrekkelijke beleefbare stad

Summerschool met vernieuwende ideeën

Tijdens een Summerschool in 2019 lieten 16 Vlaamse en buitenlandse studenten hun kennis en creativiteit los op drie van de acht groenklimaatassen. Hun ontwerpen blikten 50 jaar vooruit, en focusten vooral op het uitbouwen van groenblauwe netwerken en de overstap van autogebruik naar meer wandelen en fietsen. Met hun vernieuwende concepten reikten ze de Stad inspirerende ideeën aan om te werken aan het Gent van de toekomst.

De Summerschool werd gecoördineerd door de KULeuven Faculteit Architectuur, Groendienst Stad Gent en UGent-KASK. Ook internationaal gerenommeerde sprekers zoals Henrik Vejre (Prof. Landschapsarchitectuur en Planning, Universiteit Kopenhagen) gaven lezingen.

Locatie