Gezonde school­maal­tij­den op school en in de kinderopvang

Eet je kind warm op school, in de opvang of in de kinderopvang? Dan geniet je kind van een gezonde, lekkere en milieubewuste maaltijd.

Kind eet op school

Gezonde, voedzame en lekkere maaltijden. Onze kinderen verdienen dat. Daarom kiezen we voor evenwichtige maaltijden in de stedelijke scholen, de buitenschoolse- en de kinderopvang, met oog voor de seizoenen. Groenten & fruit en voldoende variatie. Zo komen kinderen al vroeg met verschillende smaken en gerechten in contact, en leren ze dat die geproduceerd werden met respect voor mens en natuur.

Binnen die krijtlijnen is er veel mogelijk: een heerlijke groentetajine met kip en kikkererwten of gewoon comfortfood zoals balletjes in tomatensaus. Om je vingers bij af te likken! Bijkomend voordeel? Al die lekkere en lokale producten helpen om van Gent een klimaatneutrale stad te maken: een stad waar het aangenaam is om naar school of de opvang te gaan, vandaag én morgen.

Lees meer over de voedselstrategie van Stad Gent.

Hoe pakt Gent het aan?

  • Alle maaltijden zijn evenwichtig en gezond.
  • Standaard wordt een vegetarisch menu aangeboden, maximum 4 van de 5 dagen ook een vlees- of vismenu (in de vorm van een halfhalf-maaltijd).
  • Conform de richtlijnen van de Vlaamse overheid hanteren wij bij de schoolmaaltijden het halfhalf-principe. Dat wil zeggen dat op weekbasis minimaal 50% van de eiwitten in de halfhalf-maaltijden afkomstig zijn van plantaardige producten zoals peulvruchten en vleesvervangers (soja, gele erwten, quorn, paddenstoelen). Afwisselend zijn maaltijden volledig plantaardig, volledig vlees of vis of een mix van vlees of vis met plantaardige eiwitrijke producten.
  • Minimaal 20%  van de maaltijden is biologisch.
  • Alle maaltijden zijn gemaakt met respect voor mens en dier.
  • Alle maaltijden zijn en blijven betaalbaar.

Evenwichtig en gezond

  • Onze maaltijden zijn zorgvuldig uitgebalanceerd volgens de richtlijnen van de Hoge Gezondheidsraad, Agentschap Opgroeien en het Vlaams Instituut Gezond Leven. Ze bevatten geen toegevoegde suikers of onnodige additieven. We beperken het gebruik van sauzen en zorgen voor voldoende afwisseling. Zo krijgen kinderen op school en in de opvang het eten dat ze nodig hebben om gezond op te groeien.

Standaard een vegetarisch menu

  • Dagelijks bieden we een vegetarisch menu aan. Maximum 4 dagen op 5 kan je ook kiezen voor een halfhalf-maaltijd. Donderdag is sowieso veggiedag.

Halfhalf-maaltijden met vlees of vis

    • De eiwitten in een halfhalf-maaltijd bestaan op weekbasis gemiddeld uit 50% dierlijke en 50% plantaardige eiwitten. Eet je geen varkensvlees? Dan is er ook nog de varkensvrije halfhalf-maaltijd.
    • Enkel vis met ASC/MSC-label komt op het menu. Een aantal vissoorten (victoriabaars, aal, pangasius en tilapia) zijn niet toegelaten. 
    • De Stad investeert verder in dierenwelzijn. Naast eieren uit vrije uitloop, wordt er ingezet op vlees met een Beter Leven Keurmerk

Minder voedselverspilling en eerlijke handel

  • De Stad Gent onderzocht in 2019 de voedseloverschotten van de schoolmaaltijden en paste hierna de porties aan. Een succesvolle strategie die we verder opvolgen en bijsturen. Foodsavers neemt grote volumes maaltijden over bij vb een staking en verdeelt ze over hun klanten.

    Voor producten uit het Zuiden zetten we in op fair trade. We ondersteunen ook onze lokale landbouwers door te experimenteren met korteketenproducten.

Betaalbare maaltijden

Voor kleuters op school en in de opvang betaal je 3,55 euro. Een maaltijd voor lagere en secundaire schoolkinderen kost 4,90 euro. Die betaalbare tarieven blijven ongewijzigd tot 2024.

 

Andere tarieven voor cate­ring­pro­duc­ten en opvang

Check het retributiereglement PDF (291.43 kB)

Professionele opvolging en studie 

Dagelijks zet een professioneel team zich in om de maaltijden nog beter te maken. Aanpassingen, veranderingen en nieuwe inzichten in de wereld van de voeding en het klimaat worden op de voet gevolgd. Daarbij volgen we in eerste instantie de richtlijnen die de Vlaamse overheid via de voedingsdriehoek van Gezond Leven naar voren schuift. Daarnaast worden kinderen, ouders en begeleiders betrokken door middel van proefsessies, bevragingen en infosessies. Al deze verzamelde info wordt dan vertaald naar lekkere, gezonde en duurzame warme maaltijden.

De Stad Gent engageerde zich om tegen 2030 de CO2-uitstoot van aangekochte voeding met 38 procent te doen dalen, maar heeft die doelstelling na 4 jaren al bereikt, onder meer dankzij de zogenaamde ‘halfhalf-maaltijden’ op school. Ook het aandeel rundsvlees verminderen van 3 naar 1 procent had een grote impact.

 

Stad Gent binnen Europa

SchoolFood4Change is een Europees project dat samen met andere steden en gemeenten werkt aan sociale, gezonde en klimaatvriendelijke voeding op school. Scholen zijn de plek waar kinderen en jongeren kunnen leren over, experimenteren met en op ontdekking gaan naar gezonde voeding en een duurzame eetcultuur. 

In het project wordt er enerzijds gewerkt rond de verdere verduurzaming van de schoolmaaltijden via innovatieve aanbestedingsvereisten. Anderzijds wordt er een draagvlak voor die duurzame schoolmaaltijden gecreëerd via een ‘Whole School Food Approach’. Daarbij ontwikkelen de deelnemende scholen hun eigen beleid rond voeding op school (in de refter, op de speelplaats, in de klas, op het schoolfeest, …)

Veelgestelde vragen over de schoolmaaltijden

Dat onze duurzame en gezonde maaltijden gesmaakt worden, bewijzen de cijfers. In 2019 serveerden we al meer dan 940.000 maaltijden. Een stijging met meer dan 10% t.o.v. 2017.

Tamara Bruning en Sofie Verhoeven, Stad Gent