Plant een boom

Een boom in je tuin is goud waard. Hoe kies je een boom die past in jouw tuin? Wanneer en hoe plant je een boom? Vind hier een berg tips.

Notelaar detail

Hoe kies je een boom?

Een boom kiezen doe je niet in 1-2-3. We helpen je hieronder op weg. Twijfel je? Vraag dan zeker raad aan je kweker of tuincentrum.

Een grote of een kleintje?

In een kleine stadstuin, plant je best een boom die niet groter wordt dan 6 m. Ook de vorm van de kruin is belangrijk. Zo worden leibomen vaak gekozen als afsluiting en parasolbomen om schaduw te creëren. Hou er rekening mee dat je je boom op minstens twee meter van de perceelsgrens plant. 

Welk soort boom wil je?

Groenblijvend, loofboom, fruitboom? Snelgroeiend of eerder traag? Hou je van een knallend herfstblad of een prachtige lentebloei? Er bestaat voor elk wat wils!
Maak in elk geval ook een slimme keuze. De keuzehulpen van VELT en de Bomenwijzer selecteren op basis van bodemsoort en zonlicht. Weet jij niet wat een lemige bodem is? Of je weinig of veel zonlicht hebt? Doe eerst de test en kies zo een boom die je graag ziet én een waarvan je lang zal genieten.

Zie je door het bos de bomen niet meer? 

Onderstaande selectie is geschikt voor een kleine tuin én relatief goed bestand tegen droogte. Let wel : via de keuzehulp van VELT of Bomenwijzer maak je een meer doordachte keuze.

Wanneer plant je het best?

Je plant bomen best aan in november of tussen eind februari en begin april. De bomen zijn dan in rust en de kans op vorst is kleiner. Door de toenemende droogte in het voorjaar en tijdens de zomermaanden is een aanplant in november een absolute aanrader. De bomen kunnen dan langer wennen aan de nieuwe standplaats en maken sneller nieuwe wortels aan.

Handen uit de mouwen!

Nazorg

  • Een boom vergt doorgaans weinig onderhoud. Een nieuw aangeplante boom heeft de eerste jaren vooral liefde en water nodig. Je boom is heel wat wortels verloren tijdens het verplanten van de kwekerij naar jouw tuin. De eerste jaren na aanplant heeft hij dus hulp nodig bij het vinden van water. Geef elke 2 weken overvloedig regenwater. Niet vaker, want de wortels van je boom moeten gestimuleerd worden om zelf op zoek te gaan naar water. Liefhebben is ook loslaten :). Na 2-3 jaar mag je stoppen met water geven.
  • Vermijd onnodig snoeien. Het kost je boom veel energie om de snoeiwonden te genezen. Bovendien zijn grote snoeiwonden toegangspoorten voor ziekten en schimmels.
  • Vermijd wortelschade.

Een boom is goud waard

Bomen zijn mooi, zorgen voor rust en structuur in een tuin, geven schaduw en herbergen veel vogels en insecten. Kies je voor inheemse soorten, dan krijg je extra veel biodiversiteit, die belangrijk is om weerstand te bieden tegen allerhande ziektes.
Hieronder vind je alle voordelen op een rijtje!

  • Groen in de nabijheid zorgt voor meer geluk, bevordert de concentratie en verlaagt het stressniveau
  • Bomen zorgen voor extra zuurstof en filteren de lucht.
  • Bomen zorgen voor verkoeling door verdamping en schaduwvorming. Hierdoor heeft een boom op een zonnige dag hetzelfde koelvermogen als tien airco’s samen en kan het onder een boom tot 15°C frisser aanvoelen in de zomer!
  • Bomen dempen het geluid van nabijgelegen straten en snelwegen en creëren een prachtig groen scherm.
  • Bomen zorgen voor voedsel. Naast fruit of noten voor de mens leveren bomen ook voedsel voor vogels en wilde dieren.

Kortom, wij zijn overtuigd!

Geen tuin of geen plaats 

Geen plaats voor een boom, maar wil je toch meer leven in je tuin? Kijk hier welke planten of struiken je kan aanplanten.
Heb je geen tuin, kijk dan hier of je een geveltuintje kan aanleggen.