Bescherming als monument keldercomplex Hoogpoort - Stadhuissteeg

Heb je vragen, opmerkingen of bezwaren tegen deze bescherming? Laat het ons weten tijdens het openbaar onderzoek dat loopt t.e.m. 26 mei.

Waarom een bescherming als monument?

Op 14 maart 2024 ondertekende de Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed de voorlopige bescherming als monument van het keldercomplex Hoogpoort - Stadhuissteeg, Stadhuissteeg 3 - 5 en Goudenleeuwplein 5, 9000 Gent.

Een groot deel van het keldercomplex werd in 1978 beschermd als stadsgezicht. Maar dit statuut is niet geschikt om de erfgoedwaarden van een ondergronds complex te vrijwaren. Daarom wordt het keldercomplex nu beschermd als monument en de bescherming als stadsgezicht opgeheven.

Het keldercomplex bestaat vandaag uit vijf historische kelders, een historische steeg en een overbouwde koer op drie verschillende niveaus. Behoudens verborgen gebreken, bevindt het keldercomplex zich in goede bouwfysische toestand. De bescherming beperkt zich tot de voetafdruk van het keldercomplex Hoogstraat - Stadhuissteeg (Huis De Ketele, Huis 't Gulden Hooft, huis Stadhuissteeg 5, de kelder op de binnenkoer (kelder 4) en de voormalige open ruimte tussen De Ketele en kelder 4). Het bovenliggende hotelcomplex (huidige Novotel) is niet in de bescherming opgenomen.

Door zijn zeldzaamheid en herkenbaarheid heeft het keldercomplex een hoge historische en architecturale waarde. Het geheel aan kelders en hoe hun architecturale en historische gelaagdheid samen voorkomt, is uitzonderlijk en versterkt de historische en architecturale waarde van het complex.

Openbaar onderzoek

Naar aanleiding van deze voorlopige bescherming als monument opent de Stad Gent een openbaar onderzoek. Dit loopt vanaf 26 april tot en met 26 mei 2024? Heb je vragen of opmerkingen? Wil je je bezwaren uiten? Dat kan tot en met 26 mei 2024.

Ook naar de opheffing van de bescherming als stadsgezicht loopt er een openbaar onderzoek. 

Wil je het beschermingsdossier inkijken?

Je kan het dossier online opzoeken in de databank van openbare onderzoeken van het agentschap Onroerend Erfgoed.

Je kan het beschermingsdossier ook komen inkijken bij de Dienst Stadsarcheologie en Monumentenzorg. Dit is enkel mogelijk op donderdagvoormiddag van 9 tot 12.30 uur op afspraak via dienst.stadsarcheologie.monumenten@stad.gent of 09 266 57 90.