6 tips voor een productieve blokperiode

The most wonderful time of the year a.k.a de blokperiode staat weer voor de deur. Met onderstaande 6 tips helpen we je op weg!

Blogpost bloktips

Heb je het soms lastig om 7/7 gemotiveerd achter je bureau te kruipen? Met onderstaande 6 tips hopen we je je productiviteit op te krikken… Succes!

1. 50/10 of 25/5

Of het nu Whatsappgroep meldingen zijn, mede-kotstudenten of jongere zusjes, dezer dagen schuilt de afleiding meer dan ooit achter elke te kennen pagina. Een goede truc om je tijd productief te verdelen is de 50/10 regel. Ga voor 50 minuten focus en tien minuten pauze. Heb je het lastig om 50 minuten lang je focus te bewaren? Kies dan voor telkens 25 minuten focus en 5 minuten pauze. 

Extra tip: zet je smartphone op vliegtuigmodus of leg ‘m uit het zicht als je weet dat dat de grootste spelbreker zal zijn. 

2. Take a walk on the wild side

Na (of voor) een hele dag voor je bureau te zitten, is een blokje om de ideale ontspanning voor je geest en lichaam. Je hoeft heus geen pelgrimstocht naar Compostela te lopen, maar gewoon een uurtje buiten zijn is meer dan genoeg. Heb je moeite met jezelf aan te sporen om je knusse kamer te verlaten? Maak de drempel zo klein mogelijk: leg je schoenen, jas en muts al in het zicht, dan ben je sneller geneigd ook effectief op wandel te gaan.

3. Over vroege vogels en nachtuilen
Weet je van jezelf dat je voor negen uur geen mens bent? Vallen je ogen dicht rond 20h ‘s avonds? Forceer je natuurlijke ritme niet en plan je studiedagen rond je eigen tempo. De uren die je studeert zullen veel efficiënter benut worden. Studeren op je eigen ritme dus. Haak je planning en tempo desnoods vast aan een vriend(in). Dan kan je elkaar motiveren. Of ga blokken in één van de openbare studieplekken van Gent!

4. Planning is key
Een voorbereid student is er twee waard! Schat je leerstof goed in, houd rekening met de feestdagen en eventuele off-days. Begin op tijd met studeren en las gerust eens ergens een pauzedag in als je die luxe hebt. Maak een digitale planning of ga aan de slag met stiften en kleurcodes op een A3 blad of kalender. Maar spendeer ook geen uren aan je planning maken, hé. Vaak is het een excuus om niet aan het echte werk te moeten beginnen. 

5. (Goed) eten is weten

Diëten en studeren gaan niet goed samen. Om geconcentreerd te kunnen werken is een hongergevoel namelijk nefast. Dus eet voldoende, maar doe dat zo gezond mogelijk:

  • Vermijd te veel suikers. Kies voor regelmatige luchtige, gezonde tussendoortjes zodat je suikergehalte en dus ook je energie op peil blijft. Bij deze verkiezen we de cashew-noot tot lekkerste noot. 
  • Eet niet in de buurt van je boeken. Ga naar de keuken, zo heb je ook onmiddellijk wat beweging en afleiding. En geen koffiedrama’s op je toetsenbord of boek. 
  • Alcohol is een no-go voor de focus. Zowel voor het moment zelf als de dag erop. Even op die tanden bijten, tijd genoeg om in te halen na de examens. 
  • Wees voorzichtig met cafeïne. Door te veel cafeïnehoudende dranken voel je niet meer aan wanneer je natuurlijk moe wordt. Te veel koffie heeft trouwens een averechts effect. En yes, we horen ook over micro-dosen, maar wacht misschien nog even tot de studies helemaal uitgevoerd zijn.

6. Slaap, studentje, slaap

Jij ligt ‘s nachts misschien heerlijk te dromen maar je grijze massa draait juist volle toeren om alle informatie die je doorheen de dag op opnam, ook effectief op te slaan. Een goede nachtrust is met andere woorden cruciaal voor het verwerken van je leerstof. Voel je je moe? Luister dan naar je lichaam en kruip in je bed. Tussen de 7 en 9 uur nachtrust is ideaal.

Hopelijk helpen bovenstaande tips je richting mooie resultaten! Ben jij productiever wanneer je in groep studeert? Ontdek onze nieuwe website met bloklocaties.