Zoeken

Zwerkbal

Zwerkbal

Zwerkbal (Quidditch in het Engels) is een snelle sport die aspecten uit het handbal, rugby en trefbal combineert. Het is ontstaan in Amerika, gebaseerd op de sport uit de Harry Potter-reeks en wordt ondertussen over de hele wereld gespeeld.

Zwerkbal

  • Elke zwerkbalploeg bestaat uit 7 spelers (jongens en meisjes):
  1. Drie jagers (chasers),
  2. Twee drijvers (beaters),
  3. Een wachter (keeper) en
  4. Een zoeker (seeker).  

Hierbij komt nog een ‘neutrale’ speler die zeer levendig en snel moet zijn en de rol vervult van de Gouden Snaai (Golden Snitch).

  • Het veld is ovaal en kan een lengte hebben, gelijk aan de lengte van een voetbalveld.
     
  • De spelers gebruiken slurken (quaffles), ballen die men gemakkelijk met één hand kan opvangen en verdergooien, beukers (bludgers), een andere type bal, en een Gouden Snaai (Golden Snitch) die zowat overal rondloopt.
     
  • De spelers spelen op het veld met een bezem tussen de benen. In sommige tornooien dragen ze ook een cape.

Verloop van het spel:

De jagers geven de slurk aan elkaar door met de bedoeling hem in één van de drie ringen te gooien (10 ptn/doelpunt) die door de wachter bewaakt wordt en op het einde van het veld naast elkaar op een piek opgesteld zijn. Indien de jager geraakt wordt door een beuker die door de tegenpartij met behulp van een korte knuppel geslagen wordt, moet hij onmiddellijk de slurk loslaten zodat anderen hem kunnen vangen. Anderzijds stopt de match wanneer een zoeker de Gouden Snaai te pakken krijgt (30 ptn).

Sportlocaties voor zwerkbal