Zoeken

Wielrennen

Wielrennen

Ontdek de Gentse wielergeschiedenis op de fiets of sluit je aan bij een van de vele wielertoeristenclubs in Gent.

Een variante in de wielersport op het gekende baanwielrennen of op de piste is cyclobal en kunstwielrijden. Cyclobal lijkt op voetballen, maar dan met een tweewieler. 
Bij het kunstwielrijden gaat het om het maken van figuren en acrobatische oefeningen met een aangepaste racefiets.  

Historische wielerstad

Gent is werkelijk een historische wielerstad. De Omloop Het Nieuwsblad (seizoenstart), Gent-Wevelgem, de Ronde van Vlaanderen, de Zesdaagse in Het Kuipke: nagenoeg elke Vlaamse Wielerklassieker heeft zijn wieg in de Arteveldestad. Tal van iconen uit de wielerwereld zoals Walter Godefroot, Bradley Wiggins, Iljo Keisse, Jolien D'Hoore, Tiesj Benoot, enz. hebben een sterke band met onze stad. 
In 2019 vond het Europees Kampioenschap (EK) piste voor junioren en U23 plaats in het Wielercentrum Eddy Merckx die jong wielertalent voorbereidde op de Olympische Spelen van 2024. 

Enkele Gentse weetjes:

  • De Ronde Van Vlaanderen decennialang in Gent startte tot en met 1976?
  • De Visserij de eerste fietsstraat van België was? Een ware pionier dus.
  • Iljo Keisse acht keer de Zesdaagse won en dus terecht de Keizer van Het Kuipke genoemd wordt. De eerste edities van de Zesdaagse plaatsvonden op een demonteerbare piste in de Floraliënhal?
  • Het Belgisch Kampioenschap (BK) Wielrennen in 2019 op de weg werd opgedragen aan Walter Godefroot, die zowel in 1965 als 1972 Belgisch kampioen werd bij de heren elite. Zijn foto sierde het campagnebeeld en het parcours liep via zijn woonplaats Drongen.

Gandrien

Ontdek de Gentse wielergeschiedenis tijdens de wandel- en fietsroute Gandrien.
Spring op het zadel en fiets de Gandrien van de Stad Gent en Flanders Classic en ontdek allerlei wielerweetjes in en rond de stad! De mooie route is 40 kilometer lang en niet alleen geschikt voor de echte coureur, maar voor iedereen met een voorliefde voor de koers.

In 10.000 stappen ontdek je allerlei leuke wielerweetjes in en rond het centrum van Gent. Met start en aankomst op het Sint-Pietersplein neemt de Gandrien je via een verrassende wandelroute mee door de binnenstad, langsheen historische wielerplekken.

Sportlocaties voor wielrennen

Clubs voor wielrennen