Project vernieuwing van het Wolterspark

We vernieuwen het Wolterspark. De werken gaan van start in de loop van april 2024 en duren ongeveer 1 jaar.

Het Wolterspark

Project in ’t kort

In uitvoering
Dampoort, Macharius - Heirnis
  • Ontmoeten
  • Jeugd
  • Ouderen
  • Openbaar groen en begraafplaatsen

Dit project maakt deel uit van het programma En Route

Samen met de buurtbewoners dachten we na over de heraanleg van het park. Tijdens een inspraaktraject verzamelden we meningen en ideeën van kinderen, jongeren, volwassenen en senioren. We kregen belangrijke signalen zoals de nood aan voldoende speelelementen, een groot grasveld als rust- en voetbalplek, petanquebanen en meer en betere wandelpaden. Veel buurtbewoners vonden het ook belangrijk dat het park open en overzichtelijker wordt.

Dit en nog veel meer ideeën namen we mee bij het uittekenen van de eerste schetsen die we in april 2021 voorstelden tijdens een inspraakwandeling in het park. Op basis van dit plan ging de Stad opnieuw in gesprek met de buurt. 

Van begin mei 2021 tot aan de zomer van 2021 werkt de Groendienst aan een gedragen en gedetailleerd ontwerpplan. Hierin werden de opmerkingen vanuit de buurt op het basisplan verwerkt, waar mogelijk. Van het tweede kwartaal 2022 tot eind 2023 volgen dan de vergunnings- en aanbestedingsdossiers.

De werken starten midden april 2024 en als alles meezit, kan de buurt vanaf mei 2025 terug genieten van een volledig hernieuwd Wolterspark. Gedurende een jaar zal er hard gewerkt worden aan de parktoegangen, padenstructuur, beplanting en recreatieve voorzieningen in het park.

Duidelijke parktoegangen

We creëren twee uitnodigende open parktoegangen aan de Wolterslaan en Denderlaan. Voetgangers kunnen er veilig oversteken en de brandweer kan via deze toegangen de gebouwen gemakkelijk bereiken. Aan de toegang langs de Denderlaan komt een groenslinger tussen park en spoorwegberm.

Ondergrondse afvalcontainers vervangen de bovengrondse afvalberging. Er komt een buurtparking met 6 plaatsen, waarvan de helft voor minder mobiele personen.

Logische padenstructuur

We leggen meer paden aan in het park. Zo kan je nog beter genieten van het park. De nieuwe paden zijn ook toegankelijk voor iedereen. Enkel de meest gebruikte paden en terrassen (toegangen naar gebouwen Kunst(h)art en buurthuis) worden aangelegd in beton. Andere paden zullen half verhard zijn zodat de bodem het water kan opnemen.

Bloemrijke beplanting

We maken het park meer open en overzichtelijk door de bestaande hagen te rooien. De bestaande bomen worden maximaal behouden, drie verdwijnen er voor de brandweertoegankelijkheid. We planten ook nieuwe bomen aan, bijvoorbeeld aan het bosje langs de Denderlaan.

We planten extra vaste planten, lage heesters, hout- en kruidachtige planten. Een ruime gazonzone doet dienst als rust- en voetbalplek.

Sport, spel en ontmoeten

In de parkzone komen ruime nieuwe speelzones voor verschillende leeftijden. We restaureren de bestaande betonluifel en geven die een groendak. Onder de luifel is het aangenaam zitten bij een kleine pleinzone. Die kan als petanquebaan dienen.

Het oude sportveld maakt plaats voor een modern kunstgras sportveld in de noordwestelijke hoek van het park. Hier kan je voetballen, basketballen en meer. Voor de sportievelingen komen er speciale street workout toestellen om te trainen en te bewegen.

Op verschillende plekken in het park en onder de luifel plaatsen we comfortabele zitbanken op zitmuren. Hier kan je even rusten of gewoon genieten van het park,. Misschien zie je wel een hagedis die ligt te zonnen. 

Als eerbetoon aan het verleden krijgen twee oude industriële objecten een nieuwe plek in het park: een stoomketel en een stoompomp. Ze verwijzen naar het voormalige labo voor stoomtechniek van ‘Jules Boulvin’.

Situering

Het Wolterspark ligt naast het Scheldeoord en grenst aan de Wolterslaan en de Denderlaan, naast de spoorweg.

 

Met Vlaamse subsidies

Het project wordt gesteund door de Vlaamse overheid met de subsidie ‘Veerkrachtige steden na corona’.

Lees hier de brief over de start van de werken

Bewonersbrief heraanleg Wolterspark PDF (916.43 kB)

Benieuwd naar de plannen?

Bekijk het inrichtingsplan van het Wolterspark PDF (2.22 MB)

tijdslijn

Timing

Start werken heraanleg park

Opmaak van vergunnings- en aanbestedingsdossiers

Voorstelling definitieve plannen

Inspraakmomenten met de buurt

Locatie