Onument in Vinderhoutse Bossen herdenkt coro­na­slacht­of­fers

Het is een bezinningsplek waar je de slachtoffers van het coronavirus kan herdenken en kan stilstaan bij de impact van de pandemie.

 

In de Vinderhoutse Bossen werd vandaag, zondag 13 maart 2022, een 'Onument' onthuld. Het is een bezinningsplek waar Gentenaars kunnen samenkomen om slachtoffers van het coronavirus te herdenken en stil te staan bij de impact van de pandemie op de samenleving.

De voorbije twee jaar schudde de coronapandemie het dagelijks leven grondig door elkaar. Meer dan 30.000 Belgen lieten het leven als gevolg van het coronavirus. Om Gentenaars te helpen dat verlies een plaats te geven, heeft de Stad besloten in de Vinderhoutse Bossen een 'Onument' op te richten. De locatie straalt rust uit. Momenteel is het nog omgeven door velden, maar die worden de komende jaren bebost. Op termijn komt er ook een natuurbegraafplek vlak bij het Onument.

Heel wat Gentenaars verloren dierbaren aan het coronavirus. Bovendien had de pandemie een diepe impact op ons dagelijks leven. Het Onument wil Gentenaars helpen om dat verlies een plaats te geven. Het is een plek waar mensen kunnen samenkomen om stil te staan en te bezinnen, maar ook om elkaar te ontmoeten.

Isabelle Heyndrickx, schepen van Burgerzaken   

Gebroken cirkel

De naam 'Onument' werd bedacht door Uus Knops, psychiater en expert in rouw en verlies. De naam, met de symbolische en cruciale beginletter O, is minder zwaar dan de term monument. Het is een open en uitnodigend woord. Het basisontwerp gaat uit van een gebroken cirkel. Dat beeld geeft aan dat ook ons dagelijks leven onderbroken werd door het corona­virus.

Corona heeft een diepe impact gehad op het leven van ons allemaal, in het bijzonder op wie dierbaren verloren is. Het Onument is een open plek waar we tot onszelf kunnen komen, maar ook verbinding met anderen kunnen vinden in ons gedeeld verdriet.

Mathias De Clercq, burgemeester

Voor de realisatie van het Onument werkte de Stad Gent samen met het Agentschap Natuur en Bos (ANB), de Vlaamse Landmaatschappij, Moving Closer en vzw Kunstwerkt. Bas Smets ontwierp het Onument. Het Agentschap Binnenlands Bestuur kwam tussen met een subsidie van 5.000 euro.