Comon Proef­tuin­wer­king

De Stad Gent, De Krook, IMEC en UGent starten samen een Living Lab Gezondheid in het kader van de proeftuinwerking van Comon.

Wat is het Living Lab?

In deze proeftuinwerking wordt geëxperimenteerd met vernieuwende oplossingen voor actuele uitdagingen in de zorg. Er wordt bij deze oplossingen telkens onderzocht hoe technologie op een zinvolle manier een rol kan spelen. Bij het ontwikkelen van deze oplossingen staat cocreatie voorop: hoe diverser het team, hoe rijker de oplossing. 

Dit Living Lab maakt deel uit van het open innovatieprogramma van de Stad Gent. Het is een samenwerking tussen de stad, De Krook, IMEC en UGent.

Waarom starten we deze proeftuin?

De Living Lab-werking is een vervolg op de Comon-werking die in 2021 op één uitdaging binnen de zorg focuste, namelijk “Hoe maken we zorg verstaanbaar voor alle Gentenaars?” Heel wat mensen ervaren drempels in de gezondheidszorg en verstaanbaarheid is daarbij een belangrijke factor. Zo ligt miscommunicatie tussen arts en patiënt aan de basis van veel gezondheidsproblemen: van het uitstellen van een doktersbezoek tot het niet nemen van medicatie, niet uitvoeren van kine oefeningen, niet weten bij welke zorgverlener je moet zijn voor wat, enz. Benieuwd naar meer concrete verhalen over de gevolgen van miscommunicatie in zorgsituaties? Je vindt heel wat getuigenissen terug op https://comon.gent/nieuws.

Hoe kan jij meedoen?

Op basis van de inzichten van het gelopen traject van Comon rond verstaanbare zorg in 2021, organiseren we een open oproep naar teams om één van de oplossingen rond verstaanbare zorg verder te implementeren. Onder deskundige begeleiding van Comon bouwt elk team verder op de oplossing. Door de nodige handvaten aan te reiken, helpt Comon elk team om de oplossing werkelijk te realiseren en te implementeren. De oproep staat aangekondigd op https://comon.gent/miniproeftuinen en wordt opengesteld op 25 februari. Kandideren kan tot 25 maart.

Wie?

Dit living lab zal uitgewerkt worden door vijf teams die bestaan uit een samenwerking van bedrijven, onderzoeksinstellingen, overheden en middenveldorganisaties. Het spreekt voor zich dat burgers betrokken worden in de uitwerking van de oplossing en het testen ervan.  

Waar?

Deze living lab zal georganiseerd worden in Gent. Voor de specifieke microlabs kan het nodig zijn om heel gericht op een specifieke locatie (wijk, buurt, straat, gebouw) in te zoomen.    

Wanneer?

De living lab loopt van 1 februari 2022 tot en met 30 juni 2023.