Ze deelden al een school­res­tau­rant. Nu ook een project SchoolFood4Change.

GO! Middenschool en het GO! Atheneum Voskenslaan slaan de handen in elkaar voor meer gezonde en duurzame voeding op school.

2 meisjes met een toastje in de hand

Het project SchoolFood4Change (SF4C) van de Stad Gent sloeg aan bij GO! Middenschool en het GO! atheneum Voskenslaan. Ze gingen zelfs samen van start! Na amper drie maanden plukken ze al de eerste vruchten van het project. 

Voor een gezondere planeet 

Vanuit de leerlingenraad van de Middenschool was er een grote vraag om iets te doen rond gezonde en duurzame voeding. Idem dito in het Atheneum, zo bleek uit een bevraging rond duurzame voeding van enkele 6de jaars. Beide scholen willen graag hun steentje bijdragen aan een gezondere planeet. Ze besloten om in hun gemeenschappelijk schoolrestaurant het aanbod van de belegde broodjes onder de loep te nemen. En ze willen ook graag een gevarieerder aanbod in hun schoolrestaurant.

  • Ik ben blij met een gezonder en duurzamer aanbod in het school­res­tau­rant. De maaltijden moeten ook inclusief zijn. Een diervrij aanbod is dan de gemakkelijkste optie.

    Marie-Lou, 12 jaar, Leerling van de GO! middenschool Voskenslaan en lid van de leerlingenraad.
  • Donderdag Veggiedag

    Met SF4C willen ze ervoor zorgen dat er een groter vegetarisch aanbod in het schoolrestaurant komt. Hierbij willen de scholen op donderdag alleen een vegetarisch aanbod, zowel voor de warme maaltijden als voor het broodbeleg. Daarnaast wil de school ook op andere dagen meer plantaardige keuzes voor het broodbeleg aanbieden.

  • Broodbeleg onder de loep  

    De leerlingen beleggen er zelf hun broodje met beleg naar keuze (américain préparé, kipcurry, eiersalade, tonijn, hesp, kaas…) en een portie groenten. Kon dit ook anders?

    Een werkgroep bestaande uit leerkrachten van campus Voskenslaan en een beleidsmedewerker van de Middenschool onderzocht de mogelijkheden om meer plantaardig beleg aan te bieden bij de broodjes. De verantwoordelijke van de keuken die alle bestellingen doet, werd ook onder de arm genomen. Ze bekeken budget, verpakkingsmogelijkheden én de nutritionele scores van het beleg. Natuurlijk kon een proefsessie ook niet ontbreken. 3 spreads haalden de selectie voor een proefmoment voor de leerlingenraden van beide scholen. Met succes!

  • Het loopt hier als gesmeerd.

    Magalie Standaert, beleidsmedewerker op GO! Middenschool Voskenslaan.

1550 toastjes

Iedereen ging ervoor om het nieuwe beleg zo snel mogelijk aan te bieden. De startdag was een verrassing voor de rest van de school. Leden van de werkgroep en enkele andere leerlingen zetten ’s middags een toastjessmeerfabriek op. Ze smeerden maar liefst 1.550 toastjes voor alle leerlingen van beide scholen! Dat het beleg plantaardig was, bleef geheim tot na het proeven om de smaakpapillen niet te beïnvloeden 😉. De onthulling was een verrassing. Het toastjesexperiment passeerde in de vele leuke reels en foto’s op sociale media.

Naar een volgende stap

De leerlingen kunnen via een bevraging feedback geven over het nieuwe aanbod én ideeën aanbrengen om van hun middagmaaltijd een leuk moment te maken. Een beetje minder druk? Wat meer tijd om te eten? Inzetten op gezondheid, is ook oog hebben voor een gezellige plek om te eten. 

Momenteel zijn de warme maaltijden op donderdag nog niet aangepakt. Dit vraagt iets meer tijd, want hierbij zijn verschillende partners betrokken.      

Het SchoolFood4Change-team is er alvast van overtuigd dat (na deze succesvolle startdag), campus Voskenslaan met veel enthousiasme verder zal inzetten op gezond en duurzaam eten op school!