Milliken Textiles: “Door een kleine ingreep besparen we meteen 7500 euro”

Milliken Textiles laat de elektriciteitsmeter het telwerk doen en bespaart zo duizenden euro’s, dankzij slimme tips van onze energiecoach.

Milliken Textiles produceert technisch textiel zoals versterkende weefsels voor rubberen banden en dakbedekking. Op de Gentse site draaien de machines dagelijks op volle toeren. Naast kwaliteitsvolle producten zorgen ze ook voor een stevige energiefactuur. Onvermijdelijk? Niet volgens de energiecoach. Met zijn slimme tips realiseerde de textielfabrikant meteen opvallende besparingen.  
 

  • Milliken Textiles in een notendop 

    • Organisatie: Milliken Textiles maakt deel uit van een Amerikaanse groep gespecialiseerd in textiel, chemicaliën, vloerbedekking en gezondheidszorg. 

    • Jaarlijks verbruik elektriciteit: 4.5 gigawattuur 

    • Jaarlijks verbruik gas: 8.5 gigawattuur 

Verrassende resultaten 

In 2020 werd The Milliken Group voor de 14de keer verkozen als een van de World’s most ethical companies. Valt er dan nog wat te leren op het vlak van duurzaamheid? “Voor de komst van de energiecoach dachten we dat alles wel goed zat”, zegt Els Kindt, milieucoördinator en process engineer bij Milliken Textiles. “We lieten energieaudits uitvoeren en gingen aan de slag met de resultaten. Isolatie en warmterecuperatie pasten we al toe op de site. Natuurlijk kan je processen altijd wel ergens verbeteren, maar we dachten niet dat je met quick wins ook straffe resultaten kon boeken. Tot de cijfers het tegendeel bewezen.”   

Meten is weten 

Begin dit jaar installeerde Milliken Textiles 50 elektriciteitsmeters op aanraden van de energiecoach. Verspreid over de hele site brachten de tellers het energiegebruik van alle machines en kantoren in kaart. Om die gegevens optimaal te benutten, werken ze samen met een softwarebedrijf. “Over een periode van drie maanden registreerden de tellers het verbruik van de hele site”, vertelt Els.

“Een extern bedrijf analyseerde de gegevens en berekende hoeveel elke unit gemiddeld verbruikt. Hierdoor hebben we voor alles een referentiewaarde. Ondertussen ontvangen we wekelijks een cijferrapport dat we in detail doornemen. Als het verbruik ver boven het gemiddelde ligt, zijn we alert en onderzoeken we of er aanpassingen nodig zijn. En dat werkt, want in minder dan een half jaar bespaarden we al 10.000 euro.” 

We wilden al langer zonnepanelen installeren, maar dat was een te forse investering. De energiecoach zocht naar een voordeliger alternatief en kwam uit bij een bur­ger­co­ö­pe­ra­tie. Via deze weg leasen we de zonnepanelen en moeten we minder diep in de geldbuidel tasten.

Els Kindt, milieucoördinator en process engineer bij Milliken Textiles

Sluimerverbruik 

Sluimerverbruik, we worstelen er allemaal mee. En toch blijft het een huzarenstuk om het aan te pakken. Ook op de Gentse site kennen ze het probleem. Door de omvang van het terrein en de vele machines is sluimerverbruik opsporen bijna onbegonnen werk. Maar ook daar kwam recent verandering in. Els: “Dankzij de meters ontdekten we dat de condensator in één van onze machines constant draait. Dat komt dagelijks neer op 10 kilowatt per uur extra. Als we die condensator verplaatsen, kunnen we die apart bedienen en ook uitschakelen wanneer nodig. Een ingreep die ongeveer drie uur tijd in beslag neemt en op jaarbasis meteen voor een besparing zorgt van 7.500 euro. En zo krijgen we wekelijks kansen om ons energieverbruik te optimaliseren.” 

Slim netwerk 

Kan het ook zonder software? Natuurlijk. Noem het ouderwets, maar soms steken onze energiecoaches gewoon hun led-licht op bij andere experts. Een netwerk waar ook Els dankbaar gebruik van maakt. “Er zit een scheur in onze thermische olieketel. Voor herstellingen schakelen we altijd dezelfde firma in, maar afhankelijk zijn van één bedrijf heeft ook zijn beperkingen. De energiecoach vond nog andere bedrijven en dat zorgt voor meer flexibiliteit.”  

Daarnaast heeft Els er een extra klankbord bij. Vroeger zochten zij en haar team zelf naar verbeteringen. Een moeizaam proces. Dankzij de energieaudit was er wel een aanknopingspunt, maar dat bood niet altijd een garantie op concrete of haalbare oplossingen. “We wilden al langer zonnepanelen installeren, maar dat was een te forse investering. De energiecoach zocht naar een voordeliger alternatief en kwam uit bij een burgercoöperatie. Via deze weg leasen we de zonnepanelen en moeten we minder diep in de geldbuidel tasten.” 

Iedereen aan boord 

Hoewel Els de energiefactuur gestaag ziet dalen, blijft er ruimte voor verbetering. “Voor de verwarming van onze burelen zoeken we nog naar een ecologische oplossing. Momenteel verwarmen we alles met gas. Niet echt duurzaam en vooral zeer prijzig.” Er bestaan heel wat alternatieve energiebronnen. Maar hoe kies je de juiste? En minstens zo belangrijk, hoe krijg je iedereen mee in dat verhaal?

Els: “Samen met de energiecoach onderzoeken we de mogelijkheden van een warmtepomp. Een complex verhaal, onder meer door de grootte van onze site. Je merkt dat ook tijdens meetings. Er volgen meteen vragen over de haalbaarheid en het rendement. Gelukkig zit onze energiecoach vaak mee aan tafel en volgt er snel een antwoord. Dat bewijst hoe waardevol zo’n contact is. Zit ik of iemand van ons team met een vraag, dan kunnen we altijd bij hem terecht.” 

Bekijk zeker ook de energiepremies en het gratis advies van de zonnecoach.