Gasloos koken: een introductie tot inductie

Overstappen van gas naar inductie? Een introductie tot inductie

inductie
inductie

Wie toe is aan een nieuwe keuken of aan een nieuwe kookplaat twijfelt vaak tussen een gas- en een inductiekookplaat. Logisch ook, want beiden hebben hun voor- en nadelen. Gas werd lang beschouwd als de beste optie om te koken, maar inductie is al enige tijd aan een inhaalbeweging bezig. We namen de proef op de som toen onze collega Joyca - een echte fan van koken op gas - zelf de overstap van gas naar inductie maakte. Wat is haar ervaring?

Gasloos koken, valt dat mee?

Joyca: “Ik was een groot liefhebber van koken op gas, omdat ik dat altijd zo gewoon was. Een echte vlam is schoon en simpel. Toen ik mijn huis verbouwde leek gas nog altijd een duurzame keuze. Maar toen ik jaren later opnieuw mijn keuken verbouwde, stelde ik mij toch wat vragen. Er werd ondertussen meer en meer gesproken over het mijden van fossiele brandstoffen, waar gas er toch één van is. Maar, voor mij niet onbelangrijk: de inrichting van mijn nieuwe keuken. De gasaansluiting zat aan de verkeerde kant voor het ontwerp dat ik voor ogen had. Ik twijfelde ook tussen een alles-in- één-fornuis of een keuken met verschillende inbouwtoestellen. De doorslag kwam er na advies van een bevriende buurvrouw met eigen cateringbedrijf (en dus een pak ervaring). Die zei: de echte innovatie zit in inductiekoken. Die technologie is zo geëvolueerd: zuinig, erg efficiënt en je kan er veel accurater mee koken. Ik twijfelde niet langer. De kookplaat die ik uiteindelijk kocht bleek ook nog eens mooi te zijn. Ik heb de romantiek van gas dus vervangen door mega-efficiënte, toekomstgerichte technologie.”

Moest je wennen aan het koken op een inductieplaat?

Joyca: “Eigenlijk niet. Ik was gewaarschuwd dat ik de powerknop niet mocht gebruiken om boter te smelten, maar dat wees zichzelf wel uit. Wat wél indrukwekkend is bij de powerknop:  als je water wil koken, voor bijvoorbeeld pasta, het gaat zeer snel. Ik denk dat dat 1 minuut duurt. Dat is geweldig als het snel moet gaan. Daarnaast vind ik de technologie van inductie, dat het vuur geen warmte meer afgeeft als je de pan verwijdert of afzet - supersnel schakelen dus - echt de max.”

Praktisch: heb je nieuwe pannen of potten moeten kopen? 

Joyca: “Niet echt. Wel heb ik het advies van de kookwinkel opgevolgd en eens goed opgelet welke potten of pannen ik veel gebruikte. En echt waar: je gebruikt altijd dezelfde. Die heb ik dus vervangen. Ik heb 1 pastakookpot én 1 bredere soepkom gekocht. Dat is het.”

Verbruik je nu meer of minder energie?

Joyca: “Ik verbruik meer elektriciteit, maar heb er ook een grotere koelkast, 2 elektrische ovens en een dampkap bij. De kookplaat zelf verbruikt niet zoveel. Ook: een pot water die kookt op 1 minuut is gewoon mega-efficiënt. Inductie is een super technologie, ik kan veel accurater koken dan op gas.”

Voordelen van inductie:

Gasloos verwarmen

Tegen 2050 willen we - om onze huizen te verwarmen en om te koken - overschakelen van gas naar 100% hernieuwbare energie. Om dat te realiseren, moeten we vandaag al beginnen. Zeker omdat je veel investeringen – zoals een keuken verbouwen of een verwarming aanleggen – maar om de 20 of 30 jaar doet. De komende jaren zal de Stad Gent per wijk, straat of type huis bekijken welke gasloze oplossing het meest geschikt is.