Dit was 2023: een terugblik van Gent Klimaatstad

Onze stad werd in 2023 weer wat leefbaarder, dankzij jullie! Blikken jullie mee terug op de leuke acties en inspirerende verhalen?

Planten met buren

We eten meer plantaardig en redden al onze restjes 

In 2023 bereikten we opnieuw duizenden Gentenaars met campagnes zoals de VeggieChallenge, Week van de Peulvrucht, Week van de Korte Keten en Halfhalf. We gingen niet enkel voor meer plantaardig en meer lokaal, maar ook voor minder voedselverspilling. Zo lanceerden we de restjesredders, gerechten waar je al je restjes in kan verwerken.  

Duurzame en gezonde voeding in Gent in enkele cijfers:  

  • De Gentse Voedselraad steunde opnieuw 4 vernieuwende projecten met in totaal 60.000 euro.  
  • Sinds 2018 daalde onze CO2 uitstoot op voeding met 38%, waarmee we onze target voor 2030 al behaalden, door o.a. de invoering van halfhalf-maaltijden op de Gentse scholen.  
  • 10 scholen gingen in begeleiding rond gezonde en duurzame voeding. Daarmee bereikten we 3037 Gentse leerlingen. Wil jij ook begeleiding voor jouw school?  
  • Dankzij de “Boerenmarkten vullen je winkeltas” tijdens Week van de Korte Keten registreerden we tot 19% nieuwe bezoekers. 

De tweede editie van Circuit Circulair was opnieuw een succes 

In 2023 mochten opnieuw tien circulaire projecten een begeleidingstraject volgen rond vaardigheden in ondernemerschap en circulaire strategieën. De 2 meest beloftevolle projecten Recyclage Gantoise en Kar-Wij gingen met hun businessidee aan de slag en kregen hiervoor een subsidiebedrag van samen 70.000 euro.  

In 2023 tekenden we ook de Green Deal Huren en Delen, waarmee we het engagement als Stad aangaan om verder in te zetten op de circulaire economie.  

Bedrijven monitoren hun energieverbruik steeds meer 

Ook vorig jaar ging de energiecoach langs bij bedrijven om hun energieverbruik te verminderen. 31 grote bedrijven rondden het traject -dat soms tot twee jaar duurt- af. Dat resulteerde in inzicht in hun energieverbruik, quick wins en slimme investeringen in het vooruitzicht. 50 zelfstandigen en kleine ondernemers gingen na een quickscan van hun zaak aan de slag met goeie tips van de energiecoach.  

Indian Curry House bijvoorbeeld investeerde in energiezuinige toestellen en meer isolatie. En kreeg daarvoor een premie van de Stad: ‘Die subsidie trok ons over de streep, omdat ze ons financiële ademruimte gaf. En de duurzame koelcel bewijst dagelijks zijn nut.’ 

Deze quick tips gaf de energiecoach het meest in 2023

  1. Meten is weten: monitor je energieverbruik.
  2. Temperatuur correct instellen, afgestemd op jouw zaak. 
  3. Zonnepanelen 

We kiezen voor de fiets en delen onze auto

Duurzame vervoersalternatieven zoals de fiets of het openbaar vervoer vielen extra in de kijker tijdens 30 Dagen Minder Wagen in juni en Week van de Mobiliteit in september. 199 Gentenaars ruilden hun nummerplaat in voor een mobiliteitsbudget van 500 euro. Met dat budget kunnen ze een terugbetaling aanvragen van een duurzaam vervoersalternatief. De meeste Gentenaars kozen voor lidgeld om te autodelen, een elektrische fiets, en op de derde plaats een abonnement van het openbaar vervoer.   

En dat loont, want de luchtkwaliteit in Gent verbetert. Maar goed ook, want deze leerlingen van De Krekel werden in november drie weken lang onderzoeker en maten de luchtkwaliteit op hun schoolroute.

Wat gebeurde er nog in 2023? 

  • In april vond het Eurocities Environment Forum plaats in Gent. Meer dan 200 vertegenwoordigers van steden en beleidsmakers uit heel Europa bogen zich over hun samenwerking in de aanpak van klimaatverandering.
  • 750 Gentenaars investeren mee in de 15.000 zonnepanelen op daken aan de Rigakaai. De Stad koopt de opgewekte stroom gedurende 15 jaar tegen een vaste prijs. Dankzij deze zonnepanelen zal meer dan 30% van de verbruikte energie door de Stad hernieuwbaar zijn.

  • Meer groen, minder grijs

    De Stad Gent, bewoners en bedrijven wipten samen 184.564 tegels. We pasten ons aan aan het klimaat met geveltuinen, groendaken, wadi's en nog veel meer. Meer groen in de stad zorgde voor verkoeling en meer ruimte voor het water.

    Wat hebben we in Gent samen vergroend?
  • De Energiecentrale op volle toeren

    Vorig jaar vroegen bijna 2000 Gentenaars gratis renovatieadvies aan De Energiecentrale. Onze renovatiecoaches gingen het hele jaar door op pad om ze te helpen met duurzaam renoveren.

    Benieuwd naar de cijfers van de Energiecentrale