Vier tips voor een comfortabele winter

Herfst! Hét moment om je huis voor te bereiden op een comfortabele winter. Ontdek onze tips...

Met de hulp van onze experts zorg je er nu voor dat je deze winter niet in de kou zit. Dieter van de Energiecentrale geeft een paar goeie najaarsideeën.

1. Isoleer, isoleer, i-s-o-l-e-e-r!

Isoleren is en blijft de belangrijkste stap om warm en comfortabel te wonen. Maar liefst 30% van de warmte gaat verloren via een slecht geïsoleerd dak. Ook het isoleren van ramen en gevels maakt een groot verschil in je wintercomfort.

Tijd dus om werk te maken van je isolatievoornemens. Geen idee hoe je er aan begint? De Energiecentrale helpt je graag op weg met advies aan huis. We helpen je ook verder met energiepremies of de energielening.

2. Controleer je verwarming…

Misschien is het tijd voor het verplichte tweejaarlijkse onderhoud van je ketel? Op dat moment kan je de druk en temperatuur ook eens door een expert laten optimaliseren. Als je tweejaarlijks onderhoud nog even op zich laat wachten, is het misschien interessant om je radiatoren te ontluchten.

3. Omarm herfstbuien...

Deze zomer hebben we het weer allemaal gevoeld: water is kostbaar. Overweeg om een regenwaterput te installeren en je regenwater te hergebruiken (bijvoorbeeld voor het toilet en in de tuin).

Een eenvoudigere oplossing is een regenton, ze bestaan tegenwoordig in alle kleuren en maten.

Te veel water is natuurlijk ook niet ideaal: tegels eruit en planten erin! Door te ontharden kan het regenwater ter plekke de bodem in, goed voor het grondwater én om wateroverlast te beperken bij hevige regen.

4. ...en verwerk je hittetrauma

Deze zomer naar koelte gesnakt? Die planten die je tegels vervangen zorgen ook voor een frissere tuin in de zomer. Als je meer schaduw wil kan je nu ook aan de slag, de herfst is de ideale periode om een boom te planten.

Een groendak geeft ook heel wat verkoeling aan de omgeving. Je legt een groendak best aan in het voorjaar, nu is het dus de ideale periode om na te gaan of je dak sterk genoeg is voor een groendak. Voor het stabiliteitsonderzoek en het groendak zelf kan je een premie krijgen van Stad Gent.