Geen terugdraaiende teller meer voor zonnepanelen. Wat betekent dit voor jou?

De regeling met de terugdraaiende teller verdwijnt sneller dan verwacht. Wat betekent dit voor Gentenaars met zonnepanelen?

De regeling met de terugdraaiende teller voor zonnepaneleneigenaars is sinds 1 januari 2021 niet meer mogelijk voor nieuwe zonnepaneelinstallaties. Wie al zonnepanelen had, zou de keuze krijgen: nog 15 jaar terugdraaiende teller of instappen in nieuw systeem. Deze regeling werd door het Grondwettelijk Hof ongeldig verklaard.

Wat betekent dit nu concreet voor jou?

(klik op + om open te klappen)

Doen:

Conclusie

Verbruik je veel elektriciteit wanneer de zon schijnt? Dan hoeft dit systeem niet in je nadeel te zijn.

Gebruik je vooral elektriciteit als er geen zon is? Dan bestaat de kans dat je onder dit systeem meer zal betalen dan onder de terugdraaiende teller. Dat is afhankelijk van je verbruik, je contract met je energieleverancier en de hoeveelheid zonnepanelen.

Compensatie voor wie al zonnepanelen heeft

De Vlaamse overheid werkt aan een financiële tegemoetkoming voor gezinnen om de gevolgen van het arrest op te vangen. Er komen compensaties voor gezinnen die hun investering tot op heden nog onvoldoende konden terugverdienen.

In eerste instantie zal er een compensatie komen voor gezinnen met zonnepanelen die nu al een digitale meter hebben. Die compensatie wil de Vlaamse overheid uitbetalen in het najaar van 2021. De details kan je terugvinden op deze webpagina van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap. Je kan ook je persoonlijke compensatie berekenen.

Voor gezinnen met zonnepanelen die op dit moment nog geen digitale meter hebben zal er een compensatie komen bij het overschakelen naar de digitale meter.

Is het nog interessant om zonnepanelen te leggen?

Ja, investeren in een zonnepanelen blijft ook zonder terugdraaiende teller de moeite waard. De prijs van de installatie is de laatste jaren alleen maar gedaald en ook het prosumententarief vervalt. Het loont de moeite om na te gaan hoe je zoveel mogelijk van je geproduceerde elektriciteit zelf kan verbruiken. De elektriciteitskost zal voor de meeste huishoudens sowieso dalen met zonnepanelen op je dak.