Van AI tot glas-in-lood: dit zijn de kunstwerken van het Lichtfestival

De zesde editie van het driejaarlijkse Lichtfestival Gent, van 31 januari tot en met 4 februari, haalt 32 lichtkunstwerken naar Gent.

De zesde editie van het driejaarlijkse Lichtfestival Gent, van woensdag 31 januari tot en met zondag 4 februari, haalt 32 lichtkunstwerken naar Gent, waarvan bijna de helft met een Gentse insteek. Van AI tot drones, satellietbeelden of zelfs glas-in-lood, het festival doet zijn pioniersrol opnieuw alle eer aan. Alle werken staan gebundeld op www.lichtfestivalgent.be.

Lichtfestival Gent presenteert 32 kunstwerken van lokale, nationale én internationale artiesten, zowel opkomend talent als gevestigde waarden. Ook deze keer zijn er heel wat publiekstrekkers. Zo zal de reusachtige rode bol van de Spaanse kunstenaar SpY de Schipperskaai domineren en zullen de kleurige zeepbellen van het Australische Atelier Sisu in Dok Zuid het mooie weer maken.

Maar het Lichtfestival is méér dan alleen spektakel. Bijna de helft van de werken heeft een Gentse insteek en er zijn tal van samenwerkingen met Gentse organisaties en bedrijven. Zo heeft Atelier Mestdagh, het oudste glazeniersatelier van België, een hand in de kunstwerken aan de stadshal en het Baudelohof, en werkt kunstenares Claudia Reh op dit moment samen met Gentse studenten, leerlingen, buurtbewoners en lokale verenigingen om de Sleepstraat in het blauw onder te dompelen.

Het Lichtfestival, dat is echt een festival van de Gentenaars. Gentse kunstenaars, samenwerkingen met ons kunstonderwijs en werken gemaakt door Gentse ondernemingen. Die lokale verankering, innovatie en cocreatie, daar mogen we terecht trots op zijn. Bovendien zijn we er opnieuw in geslaagd om ook heel wat internationale toppers naar onze stad te halen. Het wordt een prachtige editie!

Bram Van Braeckevelt, schepen van Feesten

Blik op de toekomst

Zoals vanouds wil het Lichtfestival Gent ook innovatieve technologieën in de kijker zetten. Van artificiële intelligentie tot drones, heel wat werken bieden de bezoekers een blik op de toekomst. Zelfs het Europese ruimtevaartagentschap ESA is van de partij. 'Augmented reality' toont hoe satellietbeelden de mensheid helpen. Het Gentse bedrijf Fisheye schiet dan weer berichten van bezoekers in morsecode de ruimte in.

Het Lichtfestival trekt al jaren de kaart van innovatie en technologie. Daarbij ligt een partnerschap met de UGent voor de hand. We stellen daarom met veel overtuiging de Aula Academica als canvas ter beschikking voor een voorproefje van het festival. Het iconische UGent-gebouw gaat vanaf volgend jaar dicht voor een grondige renovatie en zal nadien heropenen als congrescentrum. Het is mooi dat het nu eerst nog eens volop kan schitteren.

Rik Van de Walle, rector Universiteit Gent
 

Wie nu al eens van de diversiteit van de kunstwerken wil proeven, of praktische info wil, kan terecht op www.lichtfestivalgent.be. Het parcours, dat eerder al werd voorgesteld, gaat onder andere langs de Oude Dokken, de Sleepstraat, het Baudelohof en een deel van het historisch centrum. Starten kan overal, maar er is wel een vaste looprichting.

Het Lichtfestival Gent zou tot slot niet kunnen plaatsvinden zonder de hulp van de officiële partners UGent en Fluvius.