Attest van woonst met of zonder historiek

Heb je een attest van woonst nodig? Doe snel je aanvraag online!

Waar gaat het over?

Een attest van woonst met of zonder historiek vermeldt waar je je hoofdverblijfplaats hebt.

Wat zijn de voorwaarden?

Wil je een attest van woonst aanvragen, dan moet je in Gent zijn ingeschreven.

Hoeveel kost het?

Een attest van woonst is gratis.

Wat heb ik nodig?

  • je identiteitskaart/verblijfskaart
  • Vraag je het attest van woonst aan voor iemand anders, dan heb je een volmacht en een kopie van de identiteitskaart van die andere persoon nodig.

 

Welke stappen zijn er?

Doe je aanvraag online

Vraag je attest online aan.

Eens je aanvraag verwerkt is, krijg je een mail met een link naar het attest.

Je kunt dit attest ook downloaden

Heb je geen computer of internet? Kom zonder afspraak naar de doe-het-zelfbalie in het Stadskantoor. Daar staan computers ter beschikking en kun je zelf aan de slag.

Vergeet je identiteitskaart/verblijfskaart en pincode niet!

Doe je aanvraag aan het loket

Zonder afspraak aan de afhaalbalie van Burgerzaken in het Stadskantoor of de dienstencentra Gentbrugge, Nieuw-Gent, Sint-Amandsberg en Wondelgem. Met afspraak in de andere dienstencentra en het Wijkkantoor Rabot.

Doe je aanvraag per brief

Je stuurt je brief naar Dienst Burgerzaken – Identiteit p/a Stadhuis Botermarkt 1 9000 Gent

Je krijgt het attest thuis toegestuurd binnen 4 werkdagen na ontvangst van je brief.

Veelgestelde vragen

Kan ik als niet-Belg online een attest van woonst aanvragen?

Ja. Je hebt wel een elektronische verblijfskaart nodig.

Waarvoor heb ik een attest van woonst nodig?

De mutualiteit, de belastingen of andere overheden kunnen je vragen je huidige domicilieadres, al dan niet met historiek, te bewijzen. Dat kun je doen met een attest van woonst. Je kunt er ook mee bewijzen dat je samenwoont op hetzelfde adres.

Ik zoek het adres van een ander persoon. Wat moet ik doen?

Zoek je het adres van een ander persoon, dan kun je dat vragen aan Burgerzaken - Identiteit met de reden waarom je dit adres opvraagt. Bijvoorbeeld een adresopzoeking in het kader van een gerechtelijke procedure. Burgerzaken - Identiteit beoordeelt elke aanvraag. Je doet de aanvraag bij voorkeur online. Lukt dat niet, vraag dan het attest per mail of brief aan.

Wanneer je om een andere reden (bijvoorbeeld een klasreünie) het adres van een andere persoon zoekt, richt je een aanvraag tot Burgerzaken - Identiteit. Je doet de aanvraag per mail, per brief 

Je zorgt in elk geval voor de gegevens van de persoon van wie je het adres wilt en een brief gericht aan deze persoon waarin je naar zijn adres vraagt. Je moet deze brief ondertekenen. Burgerzaken - Identiteit bezorgt je brief aan deze persoon, die dan met jou contact kan opnemen.

Kan ik een vertaling krijgen van een attest van woonst?

De Dienst Burgerzaken kan je bij je attest een vertaaldocument geven. Dat kan wanneer je je attest in een ander land van de Europese Unie moet afgeven. Je vraagt het vertaaldocument per mail of telefonisch aan bij Loket Uittreksels.

Aanvaardt de ontvanger in de andere lidstaat het vertaaldocument niet of heb je bijvoorbeeld je attest nodig omdat je wilt huwen in een land van buiten de Europese Unie, dan moet je een beroep doen op een beëdigd vertaler. In de databank Nationaal Register tolken en vertalers kun je een beëdigd vertaler zoeken. 

Gelijkaardige producten

Attest van woonst met of zonder historiek