Het Gentse LGBTQIA+ beleid

In Gent ben je welkom en thuis, wat ook je geaardheid of genderidentiteit is.

LGBQTIA: waar staat dat nu ook al weer voor?

  • Lesbisch: een vrouw die zich aangetrokken voelt tot vrouwen
  • Gay/homoseksueel: een man die zich aangetrokken voelt tot mannen
  • Biseksueel: een man/vrouw die zich aangetrokken voelt tot beide geslachten
  • Transgender: iemand wiens genderidentiteit niet overeenkomt met het geslacht toegewezen bij de geboorte
  • Queer: wie de heteronormen of gendernormen uitdaagt
  • Intersekse: wie geboren is met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken, hormonen of genen
  • Aseksueel, agender: wie zich weinig of niet seksueel aangetrokken voelt tot andere mensen
  • +: staat voor alle andere seksuele en genderdiversiteit, bv. panseksueel.

Regenbooghuis Casa Rosa: een plek om thuis te komen

Stad Gent ondersteunt en werkt samen met Casa Rosa vzw. Zo betrekken we de LGBTQIA+ gemeenschap in alle acties die we doen. 
Wil je een gesprek? Zoek je een plek om samen te komen of om lotgenoten te ontmoeten? Wil je graag rond dit thema samenwerken? Bij Casa Rosa moet je zijn!

Hoe maken we het tastbaar?

  • Erkenning en subsidies voor LGBTQIA+ verenigingen

    Een LGBTQIA+ vereniging kan een erkenning of subsidie krijgen. Een erkenning heeft heel wat voordelen zoals het gebruik van lokalen, buurtsecretariaten en uitleendiensten van de Stad Gent. De subsidie dient om de basiswerking van de vereniging te steunen.

  • LGBTQIA+ tour MSK

    Het Gentse Museum voor Schone Kunsten (MSK) biedt een LGBTQIA+-rondleiding door de vaste collectie. 11 straffe kunstwerken tonen hoe uiteenlopend gender en geaardheid vroeger beleefd werden, en dat doet ons nadenken over hoe we hier vandaag naar kijken.

  • We Connect podcastreeks

    De We Connect luisterverhalen doen je nadenken over de uitdagingen waar LGBTQIA+-personen voor staan. Je kunt ze ook via een QR-code beluisteren op een picknickbank op het Maaseikplein, die LGBTQIA+-artiest Besta Ni omtoverde tot een kunstige variant op een regenboogbank.

Waar werken we naartoe?

  • Integraal toegankelijk openbaar sanitair

    Renoveren we een bestaand toilet of bouwen we een nieuw, dan zal het altijd genderinclusief en voor iedereen toegankelijk zijn. Er is maar één toegang, en op de signalisatie staan geen vrouwelijke of mannelijke icoontjes meer.

  • Behoefteanalyse "Hij/Zij voorbij"

    Transgender Infopunt deed een behoefteanalyse bij Gentse transpersonen. Die omvat noden en wensen van Gentse transgender personen over verschillende beleidsdomeinen heen. Hun onderzoeksrapport vormt de komende jaren de basis voor het Gentse transbeleid.

  • Praktijktesten op de Gentse arbeidsmarkt

    Praktijktesten stellen op wetenschappelijke manier discriminatie vast, en kunnen ook leiden tot individuele of juridische dossiers. Uit de testen van 2021 blijkt dat mensen die in hun cv aangeven dat ze transgender zijn 29 procent minder vaak worden uitgenodigd voor een gesprek. Dat moet beter!

Het Gentse Regenboognetwerk

Het Regenboognetwerk is een structureel overleg van stadsdiensten, middenveldorganisaties, Universiteit Gent, politie, Unia, Amal vzw, Casa Rosa vzw,…
Samen creëren we met concrete acties een positieve beeldvorming en meer respect voor holebi’s, transgender en intersekse personen in Gent.
Hierbij stellen we de LGBTQIA+-gemeenschap centraal en betrekken Gentse organisaties en alle Gentenaars bij ons streven naar een tolerante stad.

Samen werken aan respect voor holebi's en transgender personen

Lees de Regenboogverklaring PDF (1.19 MB)