Subsidies voor tijdelijke invullingen leggen nog meer nadruk op experiment

Sinds 2014 werden er met de hulp van het Fonds Tijdelijke Invullingen al 77 projecten gerealiseerd.

Er is groen licht voor een vernieuwd subsidiereglement voor tijdelijke invullingen, goed voor in totaal 250.000 euro per jaar. De nadruk ligt nog meer op experimenten en broedplaatsen, en er is extra geld om locaties toegankelijk te maken. De voorbije 10 jaar werden met de hulp van de subsidie al 77 projecten gerealiseerd.
 

In de beginjaren waren veel tijdelijke invullingen vooral te vinden in grote loodsen en op industriële terreinen, maar vandaag gaat het vooral om kleinere locaties. Het vernieuwde subsidiereglement, dat ingaat op 1 december 2023, speelt daarop in. De focus blijft liggen op ontmoetingsplekken die dynamiek en creativiteit in een buurt brengen, maar de nadruk ligt nog meer op opstartende initiatieven die het experiment niet schuwen. Bovendien is er extra geld voor wie zijn locatie toegankelijk maakt. In totaal is er 250.000 euro per jaar beschikbaar.

Tijdelijke invullingen brengen nieuw leven op onderbenutte plekken. Tegelijk zijn ze dé plek waar via experiment antwoorden worden gezocht op de uitdagingen van een wijk of van de stad als geheel. Die functie versterken we nu nog, samen met de fysieke toe­gan­ke­lijk­heid van tijdelijke invullingen.

Astrid De Bruycker, schepen van Buurtwerking en Participatie

Sinds 2014 werden met de hulp van het Fonds Tijdelijke Invullingen al 77 projecten gerealiseerd. In totaal werd een kleine 1,4 miljoen euro verleend. Denk aan de coworkingspace op het sluiseiland aan de Voormuide (Pentagon), de bouwspeelplaats op het braakliggend terrein in Gentbrugge (Bamm) of het buurthuis in de voormalige pastorijwoning in Sint-Amandsberg (Ons Huis Westveld). Op de Arsenaalsite experimenteert Saamo dan weer met woonboxen voor voormalige daklozen.