“Lesgeven en het contact met de leerlingen geven me veel energie”

Zij-instromer, leraar Anne-Sophie Windels, vertelt hoe switchen naar het onderwijs haar leven op z’n kop zette maar beklaagt het zich niet.

Anne-Sophie (33) is zelfstandig apotheker, mama van 3 jonge zoontjes en sinds vorig jaar ook fulltime leerkracht natuurkunde aan Kunsthumaniora Sint-Lucas Gent.  

“Ik was 26 en mijn leven liep op rolletjes”, begint Anne-Sophie haar verhaal. “Ik was afgestudeerd, werkte hard als zelfstandig apotheker, was getrouwd en had een huis. Alles op een rijtje, maar toch had ik zin om nog iets bij te studeren. Als zelfstandig apotheker spring je – voor korte of lange periodes – bij in een apotheek waar ze je nodig hebben. Dat bekent vaak lange dagen, ver weg van huis, weekendwerk en veel onbetaalde uren. Ik wilde bijstuderen voor een job met betere uren die combineerbaar was met mijn zelfstandige activiteit. Eerder toevallig kwam ik op de opendeurdag van de lerarenopleiding terecht en ik herinner me dat ik dacht: ‘O jee, wat doe ik hier?’ (Lacht.) En ook al was ik niet meteen overtuigd dat het leraarschap iets voor mij was, in een impulsieve bui schreef ik me in.” 

“De lerarenopleiding bleek zeer leuk met een fantastische groepsdynamiek” 

Juiste keuze 

Anne-Sophie volgde gedurende twee jaar de lerarenopleiding in avondschool. Anne-Sophie: “In het begin voelde ik me wat de vreemde eend in de bijt omdat de andere studenten heel goed wisten waarom ze leraar wilden worden. Uiteindelijk bleek het een zeer leuke opleiding met een fantastische groepsdynamiek. We zaten allemaal in hetzelfde schuitje wat ervoor zorgde dat we elkaar motiveerden en steunden om vol te houden en te groeien als leerkracht. Ik kreeg er meer en meer plezier in en ik voelde dat ik de juiste keuze had gemaakt.” 

Pittige combinatie 

Na twee jaar heeft Anne-Sophie haar diploma op zak. Toch besluit ze om niet meteen in het onderwijs te stappen want intussen is ze voor de eerste keer mama geworden. Maar het lesgeven blijft kriebelen en een jaar later gaat Anne-Sophie in op de vraag om zes maanden voor de klas te staan in Maricolen Brugge, de school waar ze stage liep. Daar krijgt de lesmicrobe haar helemaal te pakken. Ze grijpt dan ook gretig de kans om fulltime aan de slag te gaan als leerkracht natuurkunde in Kunsthumaniora Sint-Lucas Gent. Intussen blijft ze een halve dag per week in een apotheek aan de slag. “Dat is best pittig”, zegt Anne-Sophie. “Als beginnende leerkracht heb je sowieso je handen vol met lesvoorbereidingen en cursussen schrijven. Tel daarbij de vergaderingen en administratieve taken en je dagen zitten behoorlijk vol. De combinatie met een gezin met drie kleine kinderen is niet te onderschatten.”  

“Sint-Lucas is een toffe school met collega’s die voor elkaar in de bres springen” 

Goed plannen en springen 

Raadt Anne-Sophie anderen aan om de overstap van de privésector naar het onderwijs te maken? “Zeker! Maar ik raad nog meer aan om die switch goed in te plannen. Zelf heb ik het gevoel dat ik de stap ofwel te vroeg of te laat heb gezet. Ik sta zeer graag voor de klas. Het lesgeven en het contact met de leerlingen geeft mij veel energie. Bovendien is Sint-Lucas een toffe school met een aangename mentaliteit en collega’s die voor elkaar in de bres springen. Maar mocht ik het allemaal eerder geweten hebben, dan was ik er vijf jaar eerder of later aan begonnen. Toch ben ik er gerust in dat het onderwijs me de rust en stabiliteit zal geven waarnaar ik op zoek ben. Dus aan al wie overweegt om vanuit de privé naar het onderwijs te stappen: goed inplannen en dan springen!” 

“Ik ben er gerust in dat het onderwijs me de rust en stabiliteit zal geven waarnaar ik op zoek ben”