Jo en haar elektrische fiets, na enkele maanden al onaf­schei­de­lijk

Jo en haar man verhuisden van Oosterzele naar Gent. Ze kochten allebei een elektrische fiets en laten de wagen nu vrijwel altijd aan de kant

Jo, een kwieke 60-plusser, is met pensioen. Samen met haar echtgenoot verkocht ze hun huis met tuin in Oosterzele om te gaan wonen in een appartement langs de Frère-Orbanlaan. “Inderdaad, langs die drukke invalsweg naar het Zuid, waar dagelijks duizenden auto’s rijden”, lacht ze. Toch heeft ze zich nog geen seconde beklaagd. “We moesten toch een beetje denken aan het gemak in onze oude dag. Nu wonen de kinderen dichterbij en bevinden de winkels zich net om de hoek. Kan het makkelijker?”.

“Eén auto hebben we achtergelaten en in november hebben we allebei een elektrische fiets gekocht. Mét brede banden, want er zijn tramsporen in Gent. Ik heb totaal geen moeite gehad om ermee te leren rijden. Wie zei er ook alweer dat elektrische fietsen gevaarlijk zijn voor oudere mensen? Niets van!”, lacht Jo.

“Onze wagen laat ik nu nagenoeg altijd aan de kant, die gebruiken we nog enkel voor ver familiebezoek. Ik doe vrijwel alles met de fiets, ook de boodschappen. Ik ben expert geworden in het stapelen van de boodschappen in mijn fietstas van 12 liter”, lacht ze.

“Hebben we iets nodig, dan springen we op de fiets. We zijn er in een mum van tijd, ook als we naar de andere kant van Gent moeten. We kunnen overal door en hoeven niet zoals de auto’s rond te rijden. Wist je dat ik vaak 20 kilometer op een dag fiets, zonder daarbij een speciale uitstap te doen? Tof dat ik zo in beweging blijf. Ik ben trouwens onder de indruk van de vele mooie fietsstraten en afgescheiden fietspaden in Gent, ook onder de bruggen door. Gent investeert in fietsen, dat is duidelijk.”

Uiteraard kan alles beter. Ik ben vrij hoffelijk in het verkeer, ook op de fiets. Helaas zie ik dat sommigen, vooral de snelle fietsers, dat minder zijn. Bredere straten of aparte rijstroken voor snelle fietsers zijn welkom.”