Weerextremen in 2023

Het uitzonderlijke weer van 2023 stemt tot nadenken, maar vooral tot actie. Stap jij mee in het plan om onze stad klimaatrobuuster te maken?

weerextremen

Het klimaat verandert

  • 2023 stapelde weerrecords

    Ook vorig jaar moesten we recordmetingen noteren. Een warme winter (15°C op 1 januari!) werd gevolgd door een koele lente. Dan kwamen de heetste junimaand én de heetste septembermaand sinds de waarnemingen. Herinner je je de hittegolf in september? Dat gebeurde nooit eerder. 
    In oktober en november 2023 viel er een record hoeveelheid neerslag en ook bij de start van 2024 kregen we erg natte voeten.

    Neem een kijkje in het klimatologisch overzicht 2023
  • Wat brengt 2024?

    Niets zo moeilijk als voorspellen, maar er is toch een brede consensus over de te verwachten veranderingen. De temperatuur in Vlaanderen zal steeds verder stijgen. Prognoses geven aan dat de gemiddelde temperatuur in de zomer tegen 2030 tot 3 graden hoger zal liggen. Ook de gemiddelde neerslag stijgt gestaag. We krijgen steeds vaker te maken met extremer weer: langere en frequentere hittegolven, periodes van intense regenval en dan weer aanhoudende droogte.

    Kom meer te weten over deze weerfenomenen
  • Uit alle analyses en cijfers blijkt duidelijk: aanpassen is nodig. NU.
    Het allerbelangrijkste is om de klimaatverandering niet verder te laten escaleren. Dat doen we door onze CO2-uitstoot zoveel mogelijk te beperken.  Om wat er nu al op ons pad komt het hoofd te bieden, moet we onze stad beter bestand maken tegen hitte, droogte en overvloedige buien. 

En Gent verandert mee

  • Dit kan jij doen

    Ook in 2024 ondersteunt stad Gent je klimaatrobuuste initiatieven: van gratis geveltuintjes tot renovatieadvies en premies. Onthard, vergroen, hergebruik je regenwater of laat het infiltreren in de grond. Apart regenwatercircuit aangelegd in je straat? Wij helpen je huis correct aansluiten.

     
    Wat wil jij aanpakken?
  • Dit doet stad Gent

    We zetten in 2023 al heel wat stappen in de juiste richting en dat zetten we in 2024 door. Straten en pleinen worden maximaal onthard bij heraanleg. We bouwen groenzone per groenzone, wadi per wadi verder aan Gent als groene spons. In 2024 houden we ook verder de vinger aan de pols voor potentiële gevaren: een nieuw hemelwater- en droogteplan brengt de risico’s voor Gent in kaart. 

    Ontdek hoe jouw stad vergroent
  • Zo komen we alweer een stap dichter bij een klimaatrobuust Gent

    Dienst Milieu en Klimaat