Rabot op je bord: koken met voed­sel­over­schot­ten

In het buurtcentrum Rabot toveren vrijwilligers voedseloverschotten om tot lekkere plantaardige producten en dat tegen een lagere prijs.

Rabot op je bord1

Vrijwilligerswerk brengt mensen dichter bij elkaar. Dat blijkt uit het unieke project ‘Rabot op je bord’. Elke week roeren vrijwilligers hier in de kookpot. Ze toveren voedseloverschotten om tot veganistische spreads, pastasauzen, soep, chutneys, stoofpotjes of confituur. Een deel van die lekkernijen kan je kopen aan een normale marktprijs, de rest gaat voor een lagere prijs weg naar mensen met een beperkt inkomen. Alle opbrengst gaat naar de sociale kruidenier.

Koken met overschotten

Buiten is het koud en nat. Toch krijgen we meteen een warm gevoel in het buurtcentrum Rabot. Onder het goedkeurend oog van de projectverantwoordelijke Hilke Van Cauter zijn vijf vrijwilligers druk in de weer met groentjes snijden. Die groenten zijn ‘overschotten’: Hilke plukt ze uit de rekken van de sociale kruidenier. De sociale kruidenier valt, net zoals Rabot op je bord, onder de werking van vzw Sociale Kruideniers Gent. Zij verkopen groenten- en oogstoverschotten van verschillende supermarkten, een bioboer en de moestuin van Laborabot in de wijk.

Meestal weet ik maar een paar uren op voorhand welke ingrediënten zullen toekomen. Ik bedenk dan snel enkele recepten. Soms hebben de vrijwilligers ook ideeën. Dat is leuk, maar is helemaal geen must om hier te komen helpen.”

Hilke Van Cauter

Samen koken

Voor corona zijn intrede deed, werkten we aan een lange tafel, soms met wel twintig paar helpende handen, en dat enkele keren per week. Vandaag koken er vijf vrijwilligers op een veilige afstand van elkaar. Toch doen de mondmaskers geen afbreuk aan het sociale contact dat hier primeert. Thibo is de jongste van de bende, doet hier stage en slaat tijdens het pellen van knoflook maar al te graag een praatje met Eva, een studente die zich graag inzet voor mensen in armoede.

Chen Yiju woont intussen twee jaar in België, komt uit Taiwan en vindt het fijn om de Belgische keuken beter te leren kennen. Gwendolyn is zich bewust van de problematiek van voedselverspilling en steekt graag een tandje bij, op de momenten dat dit lukt voor haar.  Het is mooi om te zien hoe deze mensen, die normaal gesproken niet samen rond een kookpot zouden staan, hier samen lachen en ervaringen uitwisselen. 

Ik woon hier in de buurt. Door te koken leer ik ook mensen kennen. Het is fijn om naar hen te luisteren, ook al spreek ik nog niet zo goed Nederlands.

Chen Yiju

Lekker plantaardig

Een mooie surplus: al de gerechten die we hier maken, zijn plantaardig. De heerlijke pasta’s, groenten en chutneys gaan in bewaarpotten, zonder conserveringsmiddelen. Die worden verkocht aan sociale en solidaire prijzen in de Sociale Kruidenier, Akker en Ambacht aan de Brugsepoort, de OHNE-winkels in Gent en Aalst, en via de voedselteams in en rond Gent en Brugge. Zo komen heel wat mensen in contact met lekkere, gezonde én duurzame kost, en dat tegen een lage prijs. 

Mobiele broodjesbar

Vorig jaar kreeg ‘Rabot op je bord’ een subsidie van de Gentse voedselraad. Want Hilke kijkt vooruit: ze wil ‘Rabot op je bord’ graag uitbreiden met een sociale broodjeszaak. Idealiter krijgt die onderdak in de leegstaande kerk in de Wondelgemstraat, en kunnen vrijwilligers en mensen uit de sociale tewerkstelling daar aan de slag. Met een bakfiets kunnen zij broodjes leveren aan bedrijven in de buurt.

In coronatijden is een broodjeszaak openen niet het beste plan. Ook de geplande try-outs op de marktjes konden afgelopen zomer niet doorgaan. Maar we hebben niet stil gezeten: een extern kantoor ondersteunt ons om een businessplan klaar te stomen, we wachten op de levering van onze bakfiets, we werken aan een volwaardige website. Intussen koken we verder, op een veilige manier. Want sinds corona is de vraag naar korte keten producten alleen maar groter geworden. We blijven inzetten op ontmoeting, sociale tewerkstelling en gezonde voeding. Zonder dat er iets verloren gaat.

Meekoken?

‘Rabot op je bord’ vindt elke week dinsdag, woensdag van 9u30 tot 12u30, en zaterdag om de twee weken van 14u tot 17u, in de ontmoetingsruimte van het Buurtcentrum Rabot, Jozef II-straat 104-106 in Gent. Door de coronamaatregelen maak je best een afspraak.