Stad Gent > Leven > Cultuur > Kunsten > Muziek > Jazz in 't Park

Leven / Cultuur

Jazz in 't Park

Beluister deze pagina met proReader

Expo “Those Days of Jazz in Belgium”

Dat Jazz volop leeft in Gent door o.a. Jazz in ’t Park weten we al langer. Maar dat BelgiŽ en Gent in het bijzonder een heel rijk jazzverleden heeft wist u misschien nog niet. In de expo "Those days of jazz in Belgium" geeft swingjazzverzamelaar en Gentenaar Kris Bauwens een overzicht van de groten uit de jazz wereld, die graag geziene gasten waren in de Arteveldestad en in BelgiŽ.
Louis Armstrong, Sidney Bechet, Django Reinhardt, Lionel Hampton, Big Bill Broonzy, Bill Coleman,... allen speelden ze in Gent. De expo wordt verder thematisch opgebouwd per instrument en geeft je een overzicht van alle grote namen uit de jazzwereld van toen die te gast waren in ons land. "Those were the days of jazz" geeft je de kans om unieke gesigneerde objecten van de groten uit de jazz wereld te bezichtigen in het mooie kader van de Zebrastraat.

De expo loopt van donderdag 21 augustus tot en met de nocturne op donderdag 11 september.
Openingsuren : van woensdag t.e.m. zondag telkens tussen 14u en 18u.
Nocturne op donderdag 11 september van 19u - 22u.

 

Jazz in 't Park

De Dienst Evenementen en Feesten van de Stad Gent tovert het gezellige Zuidpark van donderdag 4 tot en met zondag 7 september 2014 opnieuw om tot de gedroomde festivallocatie voor de 21e editie van Jazz in ’t Park. Tijdens de vierdaagse kan een breed publiek kennismaken met veertien kwaliteitsvolle groepen en artiesten die gratis kunnen ontdekt worden tussen de bomen. Elk laatste concert (behalve op zondag) sluit af met een ‘Saxy Night’, een filmprojectie van authentieke concertopnames met legendarische saxofonisten.

Ode aan Belgische jazz

Vorig jaar lokte de 20e jubileumeditie 15.000 toeschouwers dankzij het programma ťn het mooie weer. De editie van 2014 houdt nog steeds, en zelfs meer dan ooit, de vinger aan de pols van het Belgische jazzlandschap, waarbij zowel gevestigde waarden als de nieuwe lichting jazzmusici een podium krijgen. Hoofdzaak blijft immers de promotie van de Belgische jazz. Verschillende bands brachten het afgelopen jaar een nieuw album uit en brengen hun nieuw werk voor de eerste keer in Gent. Jazz rocks, dat werd bewezen door het jonge geweld van Nordmann die recent als tweede laureaat eindigde op Humo’s Rock Rally. En met Skordatura staat er ook een heus punkjazzensemble op het podium. Jazz in ’t Park krijgt met de officiŽle voorstelling van de nieuwe albums van het Erik Vermeulen Trio en van WoFo & Strings 2 exclusieve primeurs. En met trompettist Bert Joris haalt het festival een internationaal gelauwerde muzikant, componist en arrangeur terug naar Gent. Al 17 jaar vormt hij samen met Dado Moroni, Philippe Aerts en Drť Pallemaerts een absoluut Europees topkwartet, waarmee hij het festival feestelijk afsluit.    
   

Vier themadagen

Voor het derde jaar op rij wordt het programma in themadagen opgesplitst. Een gesmaakte formule die het publiek een leidraad geeft en de verwachtingen scherp stelt.
Onder de noemer ‘fusion jazz’ gaat jazz op donderdag 4 september de confrontatie aan met andere muziekstijlen. Bij het Skordatura Punkjazz Ensemble, Hijaz en Electric Barbarian versmelt jazz met wereldmuziek, pop, rock, electro, hiphop, drum ’n bass en poŽzie.
Themadag ‘fresh jazz’ brengt op vrijdag 5 september het nieuwe jazzgeluid onder de aandacht, met nieuwe bands of nieuwe projecten. De Looze/Machtel/De Waele, DelVitaGroup en STUFF laten het publiek dan proeven van kersverse jazz.
‘jazz XL’ groepeert op zaterdag 6 september bands met een grote podiumbezetting.
 ‘t Mouvement, Rebirth Collective en Manngold de Cobre zullen het podium vullen tot de laatste vierkante centimeter.
Op ‘kittens and cats’ wisselt jong talent met gerenommeerde artiesten. Zo deelt Nordmann op zondag 7 september het podium met Ivan Paduart Trio & Tineke Postma, en het Bert Joris Quartet.
De concerten worden telkens ingeleid door radio-icoon Mark Lefever.

Lunchconcerten

Los van de thema’s zijn er twee lunchconcerten om 12.30 uur.
Op donderdag 4 september serveert WoFo & Strings een muzikaal stoofpotje met verse klassieke ingrediŽnten, een goeie geut jazz, een Latijns-Amerikaans kruidenboeket en funky smeuÔge olie.
Op vrijdag 5 september presenteert het Erik Vermeulen Trio in primeur zijn nieuwe cd.

Door die extra lunchconcerten kunnen ook werknemers uit de buurt en toevallige passanten hun boterhammetjes verorberen bij een scheut jazz in een aangename, relaxte sfeer. Tijdens het festival vormen podium, zitjes, drank- en eetstandjes en infochaletjes sowieso ťťn groot openluchtdorp tussen de hoge bomen en de beschermende sierlijke tentzeilen.

Saxy nights

Jazz in ’t Park brengt dit jaar een hommage aan Adolphe Sax die in november
200 jaar geleden geboren werd in Dinant. En terecht, muziek in het algemeen en jazz in het bijzonder zijn ondenkbaar zonder het geluid van de saxofoon. Onder de noemer ‘Saxy Nights’ worden de concerten op donderdag-, vrijdag-, en zaterdagavond dan ook afgesloten met gefilmde jazzconcerten van legendarische en toonaangevende saxofonisten als respectievelijk Coleman Hawkins, John Coltrane en Stan Getz.

Aanverwante info

Print deze pagina
#
Stad Gent, Botermarkt 1, 9000 Gent, tel. +32 (0)9 210 10 10, fax +32 (0)9 210 10 20, e-mail gentinfo@gent.be