Binnenstad > In de wijk > KoBra > Het project > Krachtlijnen Emile Braunplein

BINNENSTAD

In de wijk / KoBra

Krachtlijnen Emile Braunplein

Beluister deze pagina met proReader

Ontwerptekening Emile Braunplein

In het verleden was het Emile Braunplein volledig volgebouwd. Na de afbraak van de laatste woningen in de jaren ’60 richtte het stadsbestuur er tijdelijk een bovengrondse parking in. De plannen om een ondergrondse parkeergarage te bouwen, werden door de Gentenaars in 1997 in een referendum weggestemd.

Eén van de krachtlijnen van project KoBra was de bouw van de stadshal op het Emile Braunplein. Die hal wordt dé ontmoetingsplaats van Gent. Daarnaast zal die ook het decor vormen van markten, dansdemonstraties, concerten enzovoort. Onder de hal huist een nieuw ‘grand café’ met een terras in het nieuwe stadsparkje. Onder de lindes wordt het zalig vertoeven en uitrusten van winkelen, werken en openbaar vervoer. De voormalige kunstelementen - de Minne-beelden en de Mathildisklok - krijgen een nieuwe plaats in het ontwerp.

Stadshal

De stadshal is een constructie van ongeveer 40 op 15 meter breed die steunt op vier betonnen sokkels. De gevels en daken zijn in hout bekleed en kenmerken zich door kleine gaten die natuurlijk licht naar binnen brengen. Op de daken liggen glazen dakpannen om het hout te beschermen. In de sokkel zitten liften, verluchtingskokers, nutsvoorzieningen voor de onderliggende ruimten en een open haard.

De stadshal heeft twee spitse daken. Hiermee refereert die naar de spitse daken van het stadhuis. De hoogte van de stadshal verhoudt zich evenwaardig tot de omliggende gebouwen.

Goudenleeuwplein en Poeljemarkt

De stadshal en de verzonken ‘green’ vestigen de aandacht op de twee kleinere historische pleinen verderop: het Goudenleeuwplein en de Poeljemarkt. De pleinen worden benadrukt door een verschillende textuur in de verharding.

Terug naar de bovenkant

Adobe reader

Adobe reader

U kan deze toepassing hier gratis downloaden.

Print deze pagina
#
Stad Gent, Botermarkt 1, 9000 Gent, tel. +32 (0)9 210 10 10, fax +32 (0)9 210 10 20, e-mail gentinfo@gent.be