Zustersteden

Beluister deze pagina met proReader

Bezoek zustersteden oktober 2008

De Stad Gent onderhoudt al een halve eeuw banden met verschillende zustersteden, ook wel gekend onder de naam ‘twinnings’ of ‘jumelages’, in en buiten Europa:

 

  • Tallinn (Estland, sinds 1982)
  • Kanazawa (Japan, sinds 1971)
  • Wiesbaden (Duitsland, sinds 1969)
  • Melle (Duitsland, sinds 1977)
  • Nottingham (Groot-BrittanniŽ, sinds 1985)
  • Saint-RaphaŽl (Frankrijk, sinds 1958)
  • Mohammedia (Marokko, sinds 1982)

Veel van deze relaties zijn louter symbolisch en worden eerder slapende jumelages genoemd. Het stadsbestuur van Gent wil echter actiever gaan samenwerken met haar zustersteden, door concretere ervaringen en good practices uit te wisselen, en samen projecten op te starten. Dat is ťťn van de speerpunten uit de Beleidsnota “Internationale Samenwerking 2007-2012”.

Omdat de Stad Gent eerst en vooral beter wilde kennis maken met de nieuwe besturen in haar zustersteden nodigde ze van 19 tot en met 21 september 2008 al haar zustersteden uit voor een boeiend “feest- ťn werkweekend”. Op het programma stonden onder meer een bezoek aan de Accenta jaarbeurs, de haven, het Provinciebestuur en de Parade van de FloraliŽn. Naast samen feesten werden met Tallinn, Wiesbaden, Melle, Saint-RaphaŽl en Nottingham ook de eerste stappen gezet naar een daadwerkelijk actievere samenwerking en dit aan de hand van “speednetworkingsessies” rond 4 beleidsthema’s: ‘ICT’, ‘cultuur en toerisme’, ‘milieu en gezondheid’ en ‘jeugd en economie’ waarbij telkens schepen, ambtenaren en externe partners van de stad in dialoog gingen met de vertegenwoordigers uit de zustersteden.

Verschillende ideeŽn werden besproken en zullen in de toekomst verder uitgewerkt worden maar we geven graag al een paar voorbeelden mee. Het Internationaal Festival van Vlaanderen wenst met Tallinn samen te werken in het kader van haar rol als culturele hoofdstad van Europa in 2011 en is ook geÔnteresseerd in een samenwerking met Wiesbaden rond het Rheingau Musik Festival. Ook het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen lonkt naar Tallinn in het kader van de organisatie van de European Film Award in 2010. De Stad Gent zou graag met Tallinn kennis en good practices uitwisselen rond eGovernement en de opzet van een stadsbreed netwerk. Met Saint-RaphaŽl werd afgesproken om ervaringen rond de organisatie van lichtfestivals en methodieken voor jongerenactivatie en positieve sensibiliseringsacties uit te wisselen. Nottingham was op haar beurt geÔnteresseerd in de methodieken die Gent hanteert voor haar jongerenactivatie, zoals de innovation-award en wenst ook kennis uit te wisselen rond biotechnologie en creatieve industrie. Ook Wiesbaden en Melle toonden interesse in de Gentse methodieken en Gent wenst op haar beurt te leren van de Duitse aanpak van jongerenwerkloosheid.

In de maand oktober van 2008 kwam ook een delegatie uit Kanazawa op bezoek en werd een samenwerkingsprotocol tussen beide steden en hun SMAK-musea ondertekend waarbij werd afgesproken om ook kunstenaars en studenten van de kunstacademie uit te wisselen.
De Stad Gent wenst ook de Gentse burger steviger te betrekken bij de toekomstige samenwerkingen en wil dit in eerste instantie doen door een degelijke communicatie over haar zustersteden op te zetten: toeristische informatie op de Gentse website, een tentoonstelling en een informatiepunt waar de Gentse burger terecht kan met al zijn vragen over de zustersteden. Ook de zustersteden zullen op hun beurt Gent actiever gaan promoten als toeristische must bij hun burgers.

Terug naar de bovenkant

Informatie:


Strategie en CoŲrdinatie - Diensten van de Stadssecretaris
Administratief Centrum Portus
Keizer Karelstraat 1
9000 Gent
Tel.: 09 266 82 00
Fax: 09 266 56 29
E-mail: departement.stafdiensten@gent.be
E-mail: karl-filip.coenegrachts@gent.be

Karl-Filip Coenegrachts, departementshoofd


Terug naar de bovenkant
Print deze pagina
#
Stad Gent, Botermarkt 1, 9000 Gent, tel. +32 (0)9 210 10 10, fax +32 (0)9 210 10 20, e-mail gentinfo@gent.be