Eikenprocessierupsen

Beluister deze pagina met proReader

Eikenprocessierups

Wat zijn eikenprocessierupsen en hoe herken ik ze?

De eikenprocessierups is een behaarde rups die in de maanden mei, juni en juli bijna uitsluitend op eikenbomen voorkomt. De rupsen gaan groepsgewijs, in processie, op zoek naar voedsel (eikenbladen). Deze rupsen komen op steeds meer plaatsen in Vlaanderen voor. In Gent zijn er tot nu toe nog geen aangetroffen.

De jonge rupsen zijn oranjeachtig van kleur, volgroeide rupsen zijn grijsgrauw van kleur en behaard. De eikenprocessierupsen hebben typische nesten, dichte spinsels van vervellingshuidjes met haren en uitwerpselen, die tot anderhalve meter lang en enkel centimeters breed kunnen zijn. Hierin kunnen duizenden rupsen zitten. 

Waarom moet je oppassen voor de eikenprocessierups?

De rups heeft vanaf ongeveer april/mei naast de normale beharing kleine brandharen. Als je in aanraking komt met deze brandhaartjes kan je last krijgen van de volgende gezondheidsklachten:

Huiduitslag met hevige jeuk. Deze huiduitslag varieert van bultjes, pukkeltjes tot met vocht gevulde blaasjes die kunnen gaan ontsteken. De klachten verdwijnen doorgaans binnen de twee weken.
 
Pijnlijke ogen: Als brandharen in de ogen terechtkomen, kunnen zij een heftige reactie geven van het oogbindvlies en/of het hoornvlies met zwelling, roodheid en jeuk en in sommige gevallen met ontstekingen. Indien de brandharen blijven zitten, zullen de klachten blijven bestaan. Contacteer een arts.

Irritatie of ontsteking van de bovenste luchtwegen (neus, keel en bovenste gedeelte van de luchtpijp) na inademing van de brandhaartjes.

Jeukhinder bij spelende kinderen of omwonenden zijn de meest gekende gevolgen.

Wat doe ik om gezondheidsklachten te voorkomen?  

  • Zorg dat je zo min mogelijk in contact komt met de rupsen en (oude) brandharen.
  • Wijs ook kinderen op het gevaar van de eikenprocessierups.
  • Draag kledij die hals, armen en benen bedekt en ga niet op de grond zitten in de buurt van deze rupsen. Na aanraking was je best al je kleren was je best al je kleren op 60C. De brandharen zijn persistent en zullen slechts bij 60 afbreken.
  • Na contact met de brandhaartjes niet krabben of wrijven, maar de huid of ogen goed spoelen met water. 
  • Bij overlast op openbaar terrein kan eventueel een andere weg genomen worden om contact te vermijden.

Wat doe ik als ik eikenprocessierupsen ontdek?

Als u denkt dat je met eikenprocessierupsen te maken hebt in de tuin of op een openbare plaats, neem je best contact op met Gentinfo tel: 09 210 10 10. 

Wat moet u zeker niet doen?

Raak de rupsen niet aan en probeer ze zelf niet te bestrijden. Ook wegspuiten met bijvoorbeeld een hogedrukreiniger is geen goed idee omdat u zo de haartjes in de lucht verspreidt. Aangezien de brandharen tot 7 jaar overlast kunnen veroorzaken, is het belangrijk dat ook oude nesten verwijderd worden.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u terecht bij de Gezondheidsdienst of op de website www.eikenprocessierups.be

Terug naar de bovenkant

Informatie:


Eco-werkhuis Gezondheidsdienst
Baudelohof 2
9000 Gent
Tel.: 09 235 22 50
E-mail: gezondheidsdienst@gent.be
Openingsuren:
maandag tot vrijdag van 8 tot 12 uur en van 14 tot 16 uur


Gentinfo
Tel.: 09 210 10 10
Fax: 09 210 10 20
E-mail: gentinfo@gent.be
Openingsuren:

maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.Terug naar de bovenkant
Print deze pagina
#
Stad Gent, Botermarkt 1, 9000 Gent, tel. +32 (0)9 210 10 10, fax +32 (0)9 210 10 20, e-mail gentinfo@gent.be