Stad Gent > Bezoeken > Vrije tijd > Filmpjes New York

Bezoeken / Vrije tijd

Succes voor filmpjes die tonen hoe Gent New York verovert

Beluister deze pagina met proReader
Screenshot van een van de filmpjes

Op YouTube, Twitter en Facebook circuleren sinds eind januari 2012 filmpjes met mensen die getuigen dat ze New York beu zijn en liever naar Gent komen. In sommige filmpjes lijkt het alsof Gent New York heeft veroverd met ‘I love Ghent’-T-shirts, Pierke Pierlala en Buffalosupporters.

Dit initiatief, dat met beperkte middelen werd opgezet, is een succes. De filmpjes werden ondertussen al meer dan 50.000 keer bekeken en zorgen zo op een verfrissende manier voor stadspromotie. Op zondag 18 maart 2012 werd het laatste in een reeks van achttien filmpjes online geplaatst.

Virale campagne

Een tijd geleden vatte de Stad Gent in overleg met de Gentse organisatie Tv-Ekkergem het plan op om een alternatieve promotiecampagne voor Gent op te starten in New York. Aanleiding was de zevende plaats die Gent bekleedt op de lijst van te bezoeken steden voor 2011 van de beroemde reisgids Lonely Planet. New York staat daar onbetwistbaar op n.

In plaats van een dure advertentiecampagne koos de Dienst Communicatie van de Stad Gent en Dienst Toerisme) voor een virale campagne via YouTube, Facebook en Twitter.

Het centrale idee was om de wereld even op zijn kop te zetten en in het grote New York het kleine Gent te gaan promoten als de nieuwe nummer n.

Tv Ekkergem kent de stad New York en haar bewoners goed en overtuigde de Stad Gent om met dit gegeven een leuke reeks virale filmpjes te maken.

Achttien filmpjes

Het eerste filmpje over een baby in Central Park, gekleed in een rompertje ‘Made in Gent’ van het STAM, stadsmuseum Gent, werd verspreid op 22 januari 2012. Ondertussen kwamen er in crescendo zestien filmpjes bij waarin onder andere Pierke Pierlala, de Graslei, de Buffalo’s, de Watersportbaan, de Zesdaagse, de Muidebrug en zelfs de legendarische bokspromotor Don King de revue passeerden. Ook burgemeester Danil Termont lijkt afgereisd naar The Big Apple, al werd hij in realiteit achteraf in het beeld erbij gemonteerd. 

Op zondag 18 maart werd het achttiende en laatste filmpje online geplaatst. Het is een compilatie met als soundtrack het liedje ‘9000’ van de Gentse hiphopgroep ‘Rauw en Onbesproken’. In alle wijken van New York, tot zelfs op de billboards van Times Square, ziet men mensen met Gentse T-shirts of attributen.

Succesvolle en creatieve stadspromotie

Momenteel werden de achttien filmpjes in totaal al meer dan 50.000 keer bekeken en het aantal stijgt nog elke dag.
Deze manier van stadspromotie is verfrissend en succesvol. Het stadsbestuur werkte hiervoor op een constructieve manier samen met een creatieve, Gentse organisatie. Tv Ekkergem ontving voor dit project 5.000 euro ondersteuning van de Stad Gent.

Ze reisden ervoor naar New York, bedachten leuke concepten die in beeld brengen hoe Gent The Big Apple verovert, overtuigden gewone New Yorkers om te acteren, filmden ter plaatse met een eenvoudige handycam, monteerden alles en werkten in samenwerking met het stadsbestuur een strategie uit om de filmpjes te verspreiden.

Kortom, een geslaagde samenwerking die online een succes is en Gent met beperkte middelen op een originele manier in de kijker plaatst.

Tv Ekkergem

Tv Ekkergem is een sociaal-artistiek project dat in 2010 van start ging en samen met de Gentse buurt Ekkergem eigenzinnige alternatieve televisie maakt. De realiteit wordt vermengd met fictie. Zo haalde een reportage over Prince die zogezegd incognito kwam eten in Ekkergems studentenrestaurant de nationale media. Een klassieker is ook de reportage over het probleem van de hangsenioren in de wijk Ekkergem.

Tv Ekkergem werkt heel kleinschalig en direct en kan zo voor een relatief klein bedrag een volledige campagne op poten zetten.
Het bijzondere van Tv Ekkergem is ook de zusterband met New York. De makers van Tv Ekkergem gaan minstens een maal per jaar naar New York en bouwen zo de band met hun favoriete stad verder uit. Ook hier worden fictie en realiteit door elkaar gehaald. Zo brengen Ekkergemse senioren het seniorenweerbericht live uit New York. New York is een ideale plek voor dat soort campagnes, bijna iedereen wil er acteur zijn en de locaties zijn niet te overtreffen.

In 2012 breidt Tv Ekkergem uit naar de naburige wijk ‘Brugse Poort’. Later op het jaar staat er opnieuw een uitgebreide trip naar New York op het programma. Zo maakt Tv Ekkergem zijn droom waar, de eerste internationale wijktv zijn, met een afdeling in Gent en een in New York.

De werking in Gent wordt vooral gedragen door subsidies en in beperkte mate door sponsoring. De werking in het buitenland wordt gefinancierd door opdrachten, zoals bijvoorbeeld de filmpjes voor de Stad Gent.

Alle filmpjes zijn te bekijken via de website www.visitgent.be en op www.tvekkergem.be 

Informatie

Dienst Communicatie, Aline Tyvaert, Sint-Pietersplein 10, 9000 Gent, e-mail communicatie.promotie@gent.be
 • Tv Ekkergem, Ekkergemstraat 199, 9000 Gent of Argyle Road 33, Brooklyn NY, e-mail koen.vromman@gmail.com of nele.descheemaeker@gmail.com
 • Bevoegd:


  Danil Termont
  Burgemeester
  Stadhuis Botermarkt 1
  9000 Gent
  Tel.: 09 266 50 00
  Fax: 09 266 50 19
  E-mail:burgemeester@gent.be
  Terug Naar De Bovenkant
  Print deze pagina
  #
  Stad Gent, Botermarkt 1, 9000 Gent, tel. +32 (0)9 210 10 10, fax +32 (0)9 210 10 20, e-mail gentinfo@gent.be