Stad Gent > Leven > Verkeer > Award Sustainable Travel

Leven / Verkeer

Gent wint 'Ashden Award for Sustainable Travel'

Beluister deze pagina met proReader
Fietser in het Prinsenhof

De Stad Gent is, samen met de Engelse organisatie Liftshare, uitgeroepen tot winnaar van de ‘Ashden Award for Sustainable Travel’. Deze prijs wordt voor het eerst uitgereikt aan organisaties die met milieuvriendelijk vervoer bezig zijn.

De jury prees Gent voor de jarenlange inspanningen om de fiets een prominente rol te geven in het stadsbeeld. Het prijzengeld bedraagt 30.000 Britse pond, waarvan 15.000 Britse pond voor Gent en 15.000 Britse pond voor Liftshare. Met dit geld zullen nieuwe fietsprojecten gefinancierd worden.

The Ashden organisatie is een Engelse organisatie die wereldwijd projecten en initiatieven steunt rond groene en duurzame energie. Voor het eerst is er dit jaar een ‘Travel Award’ in het leven geroepen, gesteund en gesponsord door Eurostar.

Gent wist de jury te overtuigen met de vele lokale fietsinitiatieven: zowel de infrastructurele inspanningen als de vele promotieactiviteiten en sensibiliseringscampagnes om de fietscultuur in Gent op te drijven vielen in de smaak. Ook de Gentse vzw’s Student&Mobilteit en Max Mobiel werden geprezen voor hun fietsverhuurprojecten en hun sociale economie. De fietsrouteplanner, de fietsstraat en de website ‘www.gentfietst.be’ versterkten tot slot nog de Gentse kandidatuur.

Na een plaatsbezoek in april 2012 en een strenge jurering werd Gent gekozen als een van de zes finalisten. Op woensdag 30 mei 2012 werden de twee winnaars bekend gemaakt tijdens een officiŽle ceremonie in the ‘Londen Geographical Society’. De finalisten kregen een stevige schouderklop van Kroonprins Charles, de peter van de Ashden Organisatie.

De motivatie van de jury: ‘In Gent is fietsen ‘the new normal’. De verschillende fietsvoorzieningen en campagnes zorgen er voor dat mensen de auto aan de kant laten en steeds meer de fiets opspringen voor de dagelijkse trajecten. Als resultaat van deze inspanningen krijgen de tweewielers langzamerhand de bovenhand op de vierwielers. Een op vijf trajecten naar werk of school worden per fiets afgelegd’.

Sarah Butler-Sloss, Stichtend Lid en Director of Ashden voegt toe: ‘De stad Gent maakte het fietsen veiliger, eenvoudiger en aangenaam door goede infrastructuur, innovatieve marketing campagnes en doordachte ondersteuning voor verschillende fietsinitiatieven zoals fietsverhuur voor verschillende doelgroepen, fietsonderhoud aan de stations tot het uitdelen van handschoenen tijdens de winter’.

De vier andere finalisten zijn de Cycle Cambridge (Cambridgeshire County Council), Cycle Exeter (Devon County Council), Octopus Plan (BelgiŽ) en TaxiTub (Frankrijk).

Nicolas Petrovic, directeur-generaal van Eurostar: ‘Door deze Award in het leven te roepen in partnerschap met Ashden, expert op het gebied van duurzaamheid, hebben wij een aantal van de meest baanbrekende projecten op het gebied van duurzaam reizen in BelgiŽ, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk onder de aandacht kunnen brengen. Het verstrekkende mobiliteitsplan van de Stad Gent om meer mensen te laten fietsen is een inspiratiebron voor andere steden in heel Europa. Door hun prestaties en successen te vieren, hopen we nog meer mensen aan te sporen om duurzaam te reizen en rekening te houden met het milieu wanneer ze hun eigen vervoerkeuzes maken’.

Informatie:


Mobiliteitsbedrijf Stad Gent
Sint-Michielsplein 9
9000 Gent
Tel.: 09 266 28 00
Fax: 09 266 28 99
E-mail: mobiliteit@gent.be
Openingsuren:

maandag tot vrijdag van 8 tot 13 uur, ook op woensdag van 14 tot 18 uur.
Frank Vanden Bulcke , directeur

Hoe geraak je er?
Terug Naar De Bovenkant

Bevoegd:


Martine De Regge
Schepen schepen van Openbare Werken en Mobiliteit
Stadhuis Botermarkt 1
9000 Gent
Tel.: 09 266 51 60
Fax: 09 266 51 79
E-mail:schepen.deregge@gent.be
Terug Naar De Bovenkant
Print deze pagina
#
Stad Gent, Botermarkt 1, 9000 Gent, tel. +32 (0)9 210 10 10, fax +32 (0)9 210 10 20, e-mail gentinfo@gent.be