Terug

Laatstesteenlegging mozaïek Pierkespark

Beluister deze pagina met proReader

Op zaterdag 29 september 2012 wordt om 15 uur de laatste tegel van het mozaïek in het Pierkespark geplaatst. Het is het einde van het meest arbeidsintensieve participatieproject in een nieuw Gents park.

In het kader van ‘Zuurstof voor de Brugse Poort’, het eerste in een reeks integrale stadsvernieuwingsprojecten gericht op de 19de-eeuwse gordel, werd van bij de planning ruimte gemaakt voor een nieuw park dat meer moest worden dan een extra groene plek in de dichtbebouwde wijk. Doordat het op een zachte verkeersas gepland werd, zou het Pierkespark niet alleen een plaats voor verpozing maar ook een sociaal en cultureel hart van de Brugse Poort worden. Om dat mogelijk te maken kregen koffiehuis Trafiek, het bedrijf Skilate, restaurant Safi Safi, de Kringloopwinkel en het sociaal-artistiek cultuurhuis Bij’ De Vieze Gasten hun vaste stek rond het nog te ontwikkelen groen. Met het ondertussen bekende resultaat: een park dat een verademing is voor alle bewoners en bezoekers van de wijk en van waaruit een continue stroom van projecten wordt ontwikkeld die onmiskenbaar bijdraagt tot een nieuwe wijkdynamiek.

In samenspraak met de Groendienst, de Dienst Cultuurparticipatie en de vijf parkpartners werd bij het ontwerp van het park ook gezocht naar een methode om de bewoners en bezoekers actief te betrekken bij de realisatie van deze nieuwe ontmoetingsplek. De Stad Gent bouwde in de loop van de voorbije jaren al enige ervaring op met projecten in de publieke ruimte die gerealiseerd werden in een coproductie tussen bewoners, stadsdiensten en buurtverenigingen. Maar het idee van een gigantisch parkmozaïek oversteeg in ambitie al de voorgaande realisaties die samen met de Gentenaars tot stand kwamen.  

De betrokkenheid van de buurt, het noodzakelijk aantal vrijwilligers en de tijdsduur zouden van een andere orde zijn dan bij vroegere participatieprojecten het geval was.

Maar zowel de parkorganisaties als de stadsdiensten geloofden in de sterkte van hun netwerken en hun mobilisatiekracht om de gok te wagen. Op deze plek zou dit kunnen lukken. De Gentse mozaïekkunstenares Schéhérazade Bourahli stond in voor het ontwerp en de technische begeleiding van wat honderden vrijwilligers zouden worden.

Na een reeks voorbereidende workshops doorheen de wijk werd op 1 mei 2010 de eerste scherf voor de voordeur van het koffiehuis geplaatst. Wat volgde, waren een haast eindeloze reeks plak- en voegsessies in de zomer van 2010 en 2011. Soms met grote groepen deelnemers, vaak met een vast team ‘die hards’, heel geregeld met passanten die spontaan aansloten. In alle weersomstandigheden werd gestadig verder gewerkt. Scherf na scherf, meter voor meter, soms in de gietende regen onder een partytent, enkele keren de klok rond. Tot begin juli 2012 plots de laatste scherf het uitgetekende patroon dichtlegde. 180 m² lag er in kleurrijke looplijnen en parkbanken. Het oudste stuk had al twee winters zonder vorstschade overleefd en het mozaïek had een definitieve plek verworven in het Pierkespark. Alsof het er al altijd was geweest.

De bank aan de Reinaertstraat werd opengelaten tot september 2012 om zonder uitgetekend patroon in freestyle te worden ingevuld. Daar wordt op zaterdag 29 september om 15 uur het allerlaatste tegeltje geplaatst. Het puntje op de i van een onwaarschijnlijk project dat gedeeld werd door de Stad Gent, de organisaties en bewoners van de Brugse Poort en vele voorbijgangers die nu met een andere blik naar deze wijk kijken.

Informatie:


Dienst Cultuurparticipatie
Pakhuis Clemmen
Veldstraat 82A
9000 Gent
Tel.: 09 269 84 80
Fax: 09 269 84 99
E-mail: dienst.cultuurparticipatie@gent.be
Openingsuren:

Open van maandag tot vrijdag van 8 tot 13 uur.
Bram Ghyoot, coördinator-expert diensthoofd
Terug Naar De Bovenkant

Bevoegd:


Lieven Decaluwe
Schepen van Cultuur, Toerisme en Feesten
Stadhuis Botermarkt 1
9000 Gent
Tel.: 09 266 51 40
Fax: 09 266 51 59
E-mail:schepen.decaluwe@gent.be

Tom Balthazar
Schepen van Milieu, Stadsontwikkeling en Wonen
Stadhuis Botermarkt 1
9000 Gent
Tel.: 09 266 50 30
Fax :09 266 50 49
E-mail:schepen.balthazar@gent.be
Terug Naar De Bovenkant

Nuttige adressen

Print deze pagina
#
Stad Gent, Botermarkt 1, 9000 Gent, tel. +32 (0)9 210 10 10, fax +32 (0)9 210 10 20, e-mail gentinfo@gent.be