Terug

Winnaars Sociaal Innovatie Lab 'Armoede digitaal bestrijden' zijn bekend

Beluister deze pagina met proReader

IDROPS, een Gentse vzw die armoede op een digitale manier wil helpen bestrijden, organiseerde in mei 2012 een aantal Sociale Innovatie Labs. In juni 2012 vond het co-creatieweekend plaats, waarin de zes beste concepten die uit de mini-labs kwamen, werden uitgewerkt tot werkbare prototypes. Digi-TAAL is de winnaar geworden van het Sociaal Innovatie Lab Vlaanderen 2012 en gaat aan de haal met de ‘DROPS for Social Innovation’, een financiŽle ondersteuning ter waarde van 5000 euro aangeboden door de Koning Boudewijnstichting om het project verder te realiseren. Waste Watchers, geselecteerd als runner-up, ontving de Belgacom Award, een Samsung Galaxy Tablet voor elk teamlid.

Tijdens het ‘co-creatie weekend’ van vrijdag 22 tot zondag 24 juni 2012 werden eerder geselecteerde projecten in de diepte uitgewerkt. Dit weekend vond plaats in de Zebrastraat in Gent. Er werd gezocht naar kruisbestuiving door het bundelen van inzichten en expertises. De teams bestonden uit experts uit de sociale sector, ervaringsdeskundigen in de armoede, web-developers, grafische vormgevers, fotografen, IT’ers, SAP-consultants, internet-marketeers, communicatiedeskundigen, business developers, enz.

De jury benadrukte de eervolle vermelding voor de overige finalistenteams. Hun projecten zijn terug te vinden op www.sociaalinnovatielab.be/winners.php.

Digi-TAAL

Het project digi-TAAL wil anderstaligen de mogelijkheid bieden om opgedane kennis tijdens Nederlandse lessen in te oefenen. Tot op vandaag beschikken zij te weinig over een lokaal verankerd netwerk, waardoor ze te weinig Nederlands spreken. Met de digi-TAAL website en een online video-platform hieraan gekoppeld wil men naast de leergroei, ook het sociaal isolement doorbreken en het zoeken naar werk bevorderen.

Waste Watchers

Het team van de Waste Watchers werkte een digitaal systeem uit waarbij handelaars kunnen aangeven of ze een bepaalde vorm van voedseloverschot bezitten en voor hoeveel mensen. Een netwerk van vrijwilligers staat vervolgens in voor het transport tussen handelaars en inzameldepots. Elke partij wordt hiervan via sms op de hoogte gebracht.

Het Sociaal Innovatie Lab in het kort

In mei ging de Sociaal Innovatie Lab-karavaan van start waarbij in de grote Vlaamse steden en Brussel gezocht werd naar oplossingen voor de armoedeproblematiek. Samen met de kennis uit de sociale sector en armoede-experts werd gezocht naar kruisbestuiving vanuit de inzichten uit digitale, technologische en creatieve hoek.

Het Sociaal Innovatie Lab omvat drie fasen:

  • Generen van ideeŽn tijdens mini-labs in Gent, Antwerpen, Brussel, Leuven, Genk en Kortrijk;.
  • Co-creatie weekend: uitwerken van geselecteerde ideeŽn in de diepte en prototyping;
  • Coaching en implementatie van de uitgewerkte projecten tot eind december 2012.  

Jury: Pieter Colpaert (iRAIL), Diederik Janssens (Welzijnschakels Gent, De Zuidpoort), Magda De Meyer (adjunctkabinetschef Armoede Ingrid Lieten), Dieter Boen (VRT – Technologie en Innovatie) en Jos Corstjens (Management Consultant)

Coaches van de teams: Marieke Huysentruyt (i-Propeller), Christel De Mayer (Howest), Karen Vander Plaetse (Vooruit, Yesplan), Jo Martens (Nascom), Yves De Saegher (P41), Peter Van Roosmalen (P41) en Patrick Bosteels (TCS Digital World)

Informatie:


Departement Bevolking en Welzijn - Cel Armoedebestrijding
Woodrow Wilsonplein 1
9000 Gent
Tel.: 09 266 76 65
E-mail: els.devos@gent.be
Terug Naar De Bovenkant

Bevoegd:


DaniŽl Termont
Burgemeester
Stadhuis Botermarkt 1
9000 Gent
Tel.: 09 266 50 00
Fax: 09 266 50 19
E-mail:burgemeester@gent.be

Geert Versnick
Schepen voor Intercommunales, voorzitter OCMW en schepen van Bevolking en Protocol en ambtenaar van de Burgerlijke Stand
Stadhuis Botermarkt 1
9000 Gent
Tel.: 09 266 53 50
Fax: 09 266 53 79
E-mail:schepen.versnick@gent.be

Guy Reynebeau
Schepen van Welzijn en Gezondheid
Stadhuis Botermarkt 1
9000 Gent
Tel.: 09 266 50 90
Fax: 09 266 51 09
E-mail:schepen.reynebeau@gent.be

Sofie Bracke
Schepen van Innovatie en Werk
Stadhuis Botermarkt 1
9000 Gent
Tel.: 09 266 51 85
Fax: 09 266 51 99
E-mail:schepen.bracke@gent.be
Terug Naar De Bovenkant
Print deze pagina
#
Stad Gent, Botermarkt 1, 9000 Gent, tel. +32 (0)9 210 10 10, fax +32 (0)9 210 10 20, e-mail gentinfo@gent.be