Stad Gent > Leven > Welzijn > Diversiteit

Leven / Welzijn

Diversiteit

Beluister deze pagina met proReader

Stad Gent en partners ondertekenden ‘Regenboogverklaring’ voor meer respect voor holebi’s en transgenders

BelgiŽ is een vooruitstrevend land op het gebied van gelijke kansen. Maar: gelijke rechten ‘op papier’ garanderen (jammer genoeg) nog niet dat mensen in het dagelijkse leven altijd gelijk behandeld worden. Nog te vaak worden holebi’s en transgenders gediscrimineerd en krijgen ze te maken met vooroordelen.

Op lokaal vlak zijn er echter veel mogelijkheden om werk te maken van de gelijkwaardigheid van mensen, zeker ook wat (meer) respect voor holebi’s en transgenders betreft.

Gent is altijd een solidaire stad geweest, een pionier op het vlak van gelijke kansen. Gent had bijvoorbeeld als eerste in het land een Meldpunt Discriminatie en heeft nu ook als eerste de Regenboogverklaring gelanceerd. 

Op 17 januari 2014  ondertekenden de Stad Gent en een aantal partnerorganisaties zoals politie, justitie, onderwijs en het middenveld de ‘Regenboogverklaring’.

Deze verklaring wordt de basis van de geÔntegreerde aanpak van discriminatie van holebi’s en transgenders in de stad. De Regenboogverklaring bevat zes punten die allemaal bijdragen aan respect voor holebi’s en transgenders in Gent:

  1. We maken de Gentenaar bewuster en informeren hen.
  2. We verzamelen kennis en omringen ons met experten.
  3. We ondersteunen en versterken holebi’s en transgenders in onze stad.
  4. We verhogen de gelijke kansen en de veiligheid in onze stad.
  5. We hebben aandacht voor holebi’s en transgenders in ons aanbod en in onze beeldvorming.
  6. We hebben elkaar nodig. We doen dit samen. Voor Gent, met Gent en in Gent!

De focus ligt op de partners en hun samenwerking, op de holebigemeenschap zelf en op de betrokkenheid van de Gentenaars.

De verklaring bevat veel meer dan alleen een principiŽle aanpak van geweld: bij de zes punten hoort een waaier aan acties die in de loop van de volgende jaren worden uitgevoerd en uitgebreid. Ze is bovendien niet gericht op ťťn groep of sector: er zijn op vele vlakken uitdagingen die iedereen samen moet aangaan.

De Stad Gent heeft als organisatie een voorbeeldrol. Door ondersteuning van holebi-organisaties, een intern diversiteitsbeleid en vorming voor personeel, publieke evenementen en aandachtstrekkers, toont de Stad zich vastberaden tegen homofobie.

Voor de lancering van de Regenboogverklaring maakten de studenten van het KASK dit filmpje (januari 2014):

 

Print deze pagina
#
Stad Gent, Botermarkt 1, 9000 Gent, tel. +32 (0)9 210 10 10, fax +32 (0)9 210 10 20, e-mail gentinfo@gent.be