Bestuur / Publicaties

Integratie

Beluister deze pagina met proReader

Duo gaat op stap

Gezocht: coaches en nieuwkomers

Vind maar eens de bakboter in een supermarkt, als je de taal niet zo goed kent. En een rekening openen bij de bank, hoe loopt dat? Voor nieuwkomers duiken hindernissen op die hun inburgering, zelfs met veel goede wil, in de weg staan. Een nieuw project pakt dit aan op een originele manier. Eén vrijwilliger neemt de rol op van coach en loodst één nieuwkomer doorheen het stadse leven. ‘Samen Inburgeren in Gent’ borduurt voort op het bekende buddy-idee, aldus Kris Duchateau van de Integratiedienst. “Het duosysteem is informeel. De vrijwilliger en de nieuwkomer kunnen met elkaar afspreken en volgens hun eigen tempo het echte leven in Gent verkennen. Daardoor kan je de activiteiten gemakkelijk afstemmen op het profiel en de noden van de nieuwkomer. De taal en onze maatschappij leren kennen, gaat zo bijna vanzelf. En tegelijk krijgt ook de vrijwilliger de kans om een andere cultuur te leren kennen.”

Het initiatief voor ‘Samen Inburgeren’ komt van de Vlaamse overheid. Die heeft een oproep gelanceerd bij het verenigingsleven. In Gent tekenden drie verenigingen in (zie kaderstuk). Zij kunnen rekenen op ondersteuning van de Stad Gent. 
 
De stille 

De officiële start moet nog gegeven worden maar Rami Jemaa is reeds kandidaat. Van zijn familie kreeg hij de bijnaam ‘hady’ mee, wat ‘de stille’ betekent. Maar daar is weinig van te merken. Voor iemand die nog maar goed twee jaar in het land is, trekt Rami zich al behoorlijk uit de slag in het Nederlands. “Ik heb eerst een inburgeringstraject gevolgd bij het onthaalbureau Kom-Pas, in het Arabisch. Daar heb ik van alles geleerd: hoe het Belgisch politiek systeem werkt, dat Gent ontstaan is aan de samenvloeiing van twee rivieren… Daarna ben ik begonnen met Nederlandse lessen in het volwassenenonderwijs en met conversatielessen in het Huis van het Nederlands. En bij Vormingplus Gent-Eeklo ga ik naar de interculturele ontmoetingsgroep Dzjambo. Belgen en nieuwkomers gaan er samen op stap. Een paar dagen geleden zijn we naar de film The Artist gaan kijken.”

Het nieuwe duoproject vindt Rami een mooie aanvulling. “In Syrië werkte ik als herenkapper, en het is mijn droom om ook in Gent een kapsalon te beginnen. Dat kan natuurlijk pas als mijn papieren in orde zijn, maar in afwachting doe ik er alles aan om me zo goed mogelijk te integreren.

Hoe beter ik dit land leer kennen en hoe sneller ik de taal spreek, hoe liever. Dat laatste is niet altijd even gemakkelijk: wat ik op straat hoor, klinkt vaak anders dan het Nederlands in de klas. Dit nieuw project is ook een leuke manier om mensen te leren kennen. Wat ik dan graag zou doen met mijn inburgeringscoach? Eens naar de kust gaan misschien… Ik heb de Noordzee nog niet gezien.”

Hindernissen nemen

Sonja Vanoutryve is kandidaat-vrijwilliger om in het project een nieuwkomer te begeleiden. Als krantenjournalist legde ze zich toe op buitenlands nieuws en sociale berichtgeving, en die interesse vertaalde zich na haar pensioen in vrijwilligerswerk.

“Ik sta al een tijdje in voor de begeleiding van anderstalige kinderen bij hen thuis. Daar merk ik dat hun ouders nog veel praktische problemen hebben. Onder meer omdat ze de taal niet machtig zijn en de weg in onze maatschappij niet kennen. Integreren is belangrijk. Daarom heb ik me indertijd nog geëngageerd in Dzjambo, met groepsactiviteiten zoals een wandeling in de Blaarmeersen of de Bourgoyen.”

In het project ‘Samen inburgeren in Gent’ was Sonja meteen geïnteresseerd.  “Ik geloof in die duoaanpak. Ik kan me voorstellen dat ik met die persoon naar een stadsdienst of naar een winkel ga. Wat voor ons voor de hand ligt, kan voor nieuwkomers een moeilijke hindernis zijn. Ik zou hem of haar ook graag eens naar De Centrale meenemen. Hoewel het een intercultureel centrum is, hebben veel mensen van buitenlandse afkomst er de weg nog niet naar gevonden.”

Een nieuwe wereld

Ook Isabelle Steyaert stelt zich kandidaat als inburgeringscoach. Isabelle is pedagoge en werkt in de lerarenopleiding. Haar vrije tijd besteedt ze aan vrijwilligerswerk bij Kom-Pas en het Huis van het Nederlands, waar ze een conversatiegroep Nederlands verzorgt.

“Eén inburgeringscoach en één nieuw­komer die samen activiteiten doen, dat creëert mogelijkheden die een groep niet biedt”, vindt ze. “Je trekt een paar keer per maand met elkaar op, minstens een half jaar lang. Dan kan je echt een band opbouwen en op de behoeften van die persoon inspelen. Als iemand bijvoorbeeld naar het postkantoor moet, ga je mee en help je bij praktische probleempjes of taalmoeilijkheden. Zo krijgen nieuwkomers op een natuurlijke manier zowel de taal als de levensstijl onder de knie.”

Isabelle wil ook zelf veel halen uit deze ontmoeting. “Ik ben erg benieuwd naar de culturele achtergrond van mensen. En ik kijk ernaar uit om naar hun verhaal te luisteren. Dat kan diep gaan, denk ik. Niemand verlaat zijn land zonder reden.”

Samen op café

Bij de nieuwkomers zitten ook kinderen en jongeren, meer dan eens zonder familie. Pieter Robyns, student sociaal-agogisch werk aan de Hogeschool Gent, gaf in het verleden al computerlessen aan jonge nieuwkomers, als vrijwilliger. In het nieuwe inburgeringsproject wil hij zo’n jongere wegwijs maken in Gent. “Ik geloof in integratie en begeleiding van nieuwkomers, maar dan liefst van onderuit. De Gentenaars moeten het zelf doen, via persoonlijk contact, van mens tot mens. Wat ik zou doen met die jongere? Misschien eens op café gaan? De dierentuin lijkt mij ook een ideale plek waar je snel veel woordenschat kan opdoen. En mocht er iemand rugby spelen, dan zou dat te gek zijn. Rugby is mijn sport.”

Doe mee!

Wil je als vrijwilliger meedraaien in het project ‘Samen Inburgeren in Gent’ en als inburgeringscoach een nieuwkomer begeleiden? Je kandidaat stellen als inburgeringscoach kan via twee verenigingen. Je neemt best rechtstreeks contact met hen op.

Ga er wel niet te licht over, waarschuwt Kris Duchateau van de Integratiedienst. “Een half jaar lang verschillende keren per maand met iemand optrekken, daar moet je voldoende tijd en energie voor kunnen vrijmaken. In elk geval zijn er informatiemomenten en kan je rekenen op begeleiding en ondersteuning, zodat je er goed voorbereid aan kunt beginnen.”

Ben je zelf een nieuwkomer en zou je graag in het project stappen? Als volwassene neem je dan best contact op met de bovenstaande verenigingen. Tieners en jongvolwassenen tot en met 26 jaar kunnen terecht bij de Hogeschool Gent. Geëngageerde studenten staan er klaar om samen met jou Gent te verkennen.

Terug naar de bovenkant

Informatie:


Elke Sleurs
Stormvogelstraat 20
9000 Gent
Tel.: 0476 95 22 63
E-mail: elke.sleurs@gent.be

Gemeenteraadslid NV-AIntercultureel Netwerk Gent vzw
Koopvaardijlaan 3
9000 Gent
Tel.: 09 224 17 18
Fax: 09 224 17 08
E-mail: info@ingent.be
Openingsuren:

maandag tot vrijdag van 9 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17 uur
Vormingplus
Reigerstraat 8
9000 Gent
Tel.: 09 224 22 65
E-mail: info.gent.eeklo@vormingplus.be

Integratiedienst
Administratief Centrum Zuid
Woodrow Wilsonplein 1
9000 Gent
Tel.: 09 267 03 28
Fax: 09 265 76 70
E-mail: integratiedienst@gent.be

Anja Van den Durpel, directeur
Terug naar de bovenkant

Aanverwante info

Adobe reader

Adobe reader

U kan deze toepassing hier gratis downloaden.

Print deze pagina
#
Stad Gent, Botermarkt 1, 9000 Gent, tel. +32 (0)9 210 10 10, fax +32 (0)9 210 10 20, e-mail gentinfo@gent.be