Stad Gent > Bezoeken > Cultuur > Shaping 24

Bezoeken / Cultuur

Cultureel erfgoed in Gent en Norwich

Beluister deze pagina met proReader

Drie torens Gent

Gent en Norwich (Engeland) hebben een rijke geschiedenis gemeen met veel parallellen (Romeinse stadskern, regionale hoofdstad, textiel, zelfs mosterd…) en een rijk architecturaal patrimonium. Vroeger waren het belangrijke Europese steden, nu zijn het nog steeds boeiende plekken om in te wonen en te vertoeven.

In het kader van het Interreg IV A programma '2 Mers Seas ZeeŽn' werd het Europees project SHAPING 24 opgestart tussen Norwich HEART en de Stad Gent. SHAPING 24 staat voor 'Strategies for Heritage Access Pathways in Norwich and Ghent'. Met dit Europees project zetten beide steden samen hun erfgoed in de kijker. Ze presenteren elk 12 monumenten die hun stempel op de stad hebben gedrukt. Hier gebeurt dat onder de noemer 'Gent: 12 x erfgoed':

 1. Begijnhoven Lange Violettestraat en Sint-Amandsberg (UNESCO Werelderfgoed)
 2. Sint-Baafsabdij
 3. Sint-Pietersabdij
 4. Sint-Baafskathedraal
 5. Sint-Niklaaskerk
 6. Het stadhuis
 7. Belfort (UNESCO Werelderfgoed)
 8. Gravensteen
 9. De cluster Hotel Clemmen – Hotel D’Hane Steenhuyse
 10. De Boekentoren
 11. De Bijlokesite
 12. Museum voor Schone Kunsten

Op http://www.visitgent.be/nl/musea vindt u meer informatie.


Het project heeft tot doel dit netwerk uit te bouwen, te promoten en te ondersteunen, en zo het succes van elke individuele locatie te verhogen en tegelijk het profiel van beide steden op te waarderen. SHAPING 24 streeft ernaar de drempel naar het erfgoed in beide steden te verlagen. Het project wil het erfgoed democratiseren door het culturele aanbod in Norwich en Gent samen te brengen en toegankelijk te maken.

Dit gebeurt onder meer door de inpassing van ICT-toepassingen (draadloze technologie, digitale media en interactieve schermen) en nieuwe manieren van beleving.

Logos project Shaping 27

Terug naar de bovenkant
Print deze pagina
#
Stad Gent, Botermarkt 1, 9000 Gent, tel. +32 (0)9 210 10 10, fax +32 (0)9 210 10 20, e-mail gentinfo@gent.be