Stad Gent > Leven > Leefomgeving > Tips en kennis > Tips voor duurzame feestjes

Leven / Leefomgeving

Tips voor duurzame feestjes

Beluister deze pagina met proReader

kerstboom

Verjaardag, trouwdag
Geslaagd, geboren
Kerstmis, Nieuwjaar
Er is altijd wel een reden om te feesten.

Enkele tips om er niet alleen een plezant maar ook een duurzaam feest van te maken.
Thuis of op het werk.

Feest je mee?

 • Nodig je gasten digitaal uit, met een mailtje, SMS,… in plaats van met een uitnodiging op papier.
 • Zoek de leukste kerstkaartjes die je vorig jaar kreeg, en hergebruik de prenten voor je uitnodiging of voor je menu.

Hapjes en drankjes

Met een juiste keuze voor hapjes en drankjes ben je al een heel eind op weg.

 • Biologische varianten voor dranken zoals wijn en fruitsap hebben een streepje voor.
 • Zet een mooie karaf met kraantjeswater op tafel. Onverpakt tot bij je thuis gebracht: makkelijker, goedkoper en milieuvriendelijker kan haast niet.
 • Zorg zeker voor een vegetarisch aanbod aan hapjes en een vegetarisch alternatief bij de maaltijd. Of makkelijker nog, kies voor een volledig vegetarische maaltijd. Origineel, lekker, verrassend gemakkelijk, gezond voor jou en je gasten ťn veel beter voor het milieu. Elke dag vlees en vis voor 6,6 miljard mensen kan onze planeet immers niet aan. Inspiratie vind je op www.vegetarisme.be/recepten. Het recept voor een duurzaam kerstdiner, van soep tot dessert, vind je op  http://www.wervel.be/downloads/wervelkaternkerst2008.pdf.
 • Kies voor lokale en seizoensgebonden producten, die vragen minder energie bij de productie, bewaring en transport en zijn zo milieuvriendelijker. Neem een kijkje in de seizoensgroente- en fruitkalender op www.groentekalender.be. Tomaten vervang je dus in de winter door rode biet, wortel, spitskool, veldsla of scheuten van prei of luzerne.
 • Hou ook bij de keuze van vis rekening met de seizoenen (zie http://www.visinfo.be/vis/kalender_nl.phtml) en met duurzaamheid (zie www.goedevis.nl).
 • Beperk het aantal ingrediŽnten die met het vliegtuig aangevoerd worden, dat kost erg veel energie. Gebruik je toch exotische ingrediŽnten, kies dan voor fair trade producten.
 • Koop je verse groenten en fruit op de lokale boerenmarkt, de biomarkt, of de boederijwinkel. Ook zuivelproducten zoals yoghurt, rijstpap of ijs smaken eens zo lekker als ze op artisanale wijze werden bereid bij een lokale zuivelboer. Kijk op www.biodichtbijhuis.be voor adressen.
 • Geen zin om zelf in de keuken te staan met de feestdagen? Ga dan uit eten in een biologisch of vegetarisch restaurant. Kijk op www.ecoplan.be of raadpleeg het Veggieplan van Gent voor een lijst met restaurants.

Energie

Zuinig met energie blijft het motto, ook tijdens de donkere dagen van december.

 • Kerstmis hoeft echt niet letterlijk het feest van het licht te zijn. Je tuin en huis versieren met lichtjes is mooi, maar overdrijf niet.
 • Doe de verlichting uit als je gaat slapen. Zet een timer op de lichtslinger die buiten hangt zodat je daar geen omkijken naar hebt. De buitenverlichting gaat dan bijvoorbeeld aan om 18 uur, uit om 23 uur, terug aan om 6.30 uur en uit om 8 uur.
 • Kies lichtslingers met led-lampjes of spaarlampen, ook voor in de kerstboom. Led-lampjes hebben een zeer laag verbruik (ongeveer 2-5 watt) en een lange levensduur van 30.000 tot wel 100.000 branduren.
 • Vele mensen, verlichting en koken geeft meer warmte: de verwarming kan een graadje lager.

Afval

Afval zoveel mogelijk vermijden en het afval dat er toch is, sorteren voor recyclage, daarin zijn we kampioen in Vlaanderen.

 • Vermijd wegwerpmateriaal en gebruik glazen, echt servies en bestek voor het aanbieden van dranken en hapjes: veel smakelijker en geen afval. De vaatwasser maakt alles zo weer schoon.
 • Hapjes kan je in een eetbare verpakking aanbieden: op een blaadje sla of witloof, in een kommetje van deeg, op een toastje,… Zo bespaar je meteen ook op de afwas.
 • Kleine portieverpakkingen zijn misschien wel handig maar laten een berg afval achter die makkelijk te vermijden is door te kiezen voor grootverpakkingen. Minder afval en nog goedkoper ook.
 • Vermijd overschot en verspilling, probeer de juiste hoeveelheid hapjes en maaltijden in te schatten.
 • Kies voor herbruikbare tafellakens en servietten, veel feestelijker en geen afval.
 • Wil je originele decoratie? Ga eens snuffelen op de zolder bij je grootmoeder, of breng een bezoekje aan de kringloopwinkel.
 • Doe je boodschappen en kadootjesjacht uiteraard met een boodschappentas of rugzak, en zeg aan de kassabediende dat je geen zakje hoeft.

Wist je dat

 • aluminium theelichthouders bij het pmd horen?

Niets zo leuk als iemand een plezier doen met een geslaagd cadeau.

 • Kies een duurzaam cadeau: waardevol, functioneel, afvalarm,...
 • Vermijd de aankoop van rollen nieuw inpakpapier en ga op zoek naar iets originelers om je kadootjes in te pakken: een toffe poster, een stukje stof, mooie linten of inpakpapier dat je hergebruikt.
 • Geef eens een “eigen” waardebon cadeau: je neemt de gelukkige mee op een verrassend dagje uit, je verwent hem of haar met een 4-gangenmenu bij je thuis, of je stelt voor de auto te wassen en het gras te maaien…
 • Surf eens langs de site van Netwerk Bewust Verbruiken (www.bewustverbruiken.org): onder 'Lifestyle' serveren ze daar tips voor milieuvriendelijke cadeaus, zoals tickets voor filmvoorstellingen of concerten, aandelen in een windmolenpark, speelgoed met het FSC-label of zelfgemaakte geschenken. Op GreenBazaar (www.greenbazaar.be) vindt u lijsten met (online)winkels die duurzaam spul aanbieden. En ook uw werkgever kan zijn steentje bijdragen: in plaats van u blij te maken met een waardeloze prul kan, hij een Eco Pass in uw kerstmand stoppen: met zo'n groene cadeaucheque kunt u onder anderen milieuvriendelijke huishoudtoestellen, herlaadbare batterijen en tuingereedschap aanschaffen. (Bron: Humo)

Veilig en milieuvriendelijk op weg

 • Wil je graag een glaasje drinken? Neem de bus of tram en geniet zonder zorgen van je avondje uit. De regeling van de nachtbussen vind je op www.nachtlijn.be.

En hoe zit dat nu met die kerstboom?
Kies je voor een echte kerstboom of voor een namaakexemplaar?
Wat is het milieuvriendelijkst?

Zweeds onderzoek heeft aangetoond dat, zelfs als de kunstkerstboom 10 jaar gebruikt zou worden, een echte kerstboom milieuvriendelijker is aangezien de productie en het transport van kunstkerstbomen vijf keer meer energie vragen dan van ‘echte’ kerstbomen. Draag je steentje bij: koop een boom die gekweekt werd zonder pesticiden  en koop hem bij een lokale kweker, zo bespaar je benzine en steun je de lokale economie.
Wil je je kerstboom na de feestdagen in de tuin planten om hem de komende jaren opnieuw te gebruiken, kies dan een boom met wortelkluit in een pot. Die is iets duurder dan een boom met wortelkluit in een zak, maar doordat de wortels niet beschadigd zijn bij het oogsten heeft zo’n boom meer overlevingskansen.

Wie geen tuin heeft, kan de kerstboom misschien een jaartje in de tuin van de buren kwijt of in een pot op het terras. Zorg er tijdens de kerstdagen alvast voor dat de pot groot genoeg is en bijgevuld werd met verse potgrond. De boom moet ook regelmatig water krijgen (zo’n 5 liter per week) en staat best op een niet te warme plaats. Knip de top niet af, want dan groeit de boom niet meer. Plant de boom niet buiten bij vrieskou. Laat hem eerst acclimatiseren in een koele ruimte (bv de garage) en plant hem pas hierna buiten.

Wist je dat

 • een kamerplant of enkele krulwilgtakken met ballen, engelenhaar en slingers erin, ook perfect kunnen dienen als “kerstboom”?
 • een kartonnen kerstboom een origineel alternatief is? Je kleeft er je kerstkaartjes op, je laat de kinderen de boom inkleuren of je versiert hem zoals een echte kerstboom. Zo’n kartonnen kerstboom maak je zelf of je koopt er ťťn (te vinden op webshops).
 • de mogelijkheid bestaat om een biologische kerstboom te “leasen”? Na de feestdagen worden de bomen weer teruggebracht naar de kweker, waar ze weer de grond ingaan. De te huren bomen gaan vier tot vijf jaar mee. Meer informatie is te vinden op de website www.adopteereenkerstboom.nl of bij de vzw Champwell Biopromo in Arendonk in de Antwerpse Kempen.
Terug naar de bovenkant

Informatie:


Milieudienst
Braemkasteelstraat 41
9050 Gentbrugge ( Gent)
Tel.: 09 268 23 00
Tel.: 09 268 23 26 Milieutoezicht
Fax: 09 268 23 68
E-mail: milieudienst@gent.be
Openingsuren:

Open van maandag tot vrijdag van 8 tot 13 uur, ook op woensdag van 14 tot 18 uur. En na afspraak.
Katleen Straetmans, directeur-manager.
Terug naar de bovenkant

Handige Links

Nuttige adressen

Print deze pagina
#
Stad Gent, Botermarkt 1, 9000 Gent, tel. +32 (0)9 210 10 10, fax +32 (0)9 210 10 20, e-mail gentinfo@gent.be