Leven / Gezondheid

Biomarkt

Beluister deze pagina met proReader

Elke vrijdag, van 7u30 tot 13u, is het Biomarkt op de Groentenmarkt. Het aanbod van biologische voedingsmiddelen is zeer ruim: groenten en fruit, vlees, (geiten)kazen, brood en gebak, koffie en thee, gedroogde kruiden,…

Ook op de gangbare markten (Vrijdagmarkt, Ledebergplein,…) vind je vaak een kraam met biologische producten.

Biologische voedingsmiddelen komen voort uit de biologische landbouw en veeteelt. Hierbij gaat men uit van de samenhang tussen mens, dier, plant en milieu. De bioboer gebruikt geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. In plaats daarvan zorgt hij voor gezonde planten door een goede rassenkeuze, een gezonde bodem, organische bemesting, ruime vruchtwisseling en mechanische onkruidbestrijding. In de veeteelt ligt de nadruk op dierenwelzijn, preventieve gezondheidszorg en biologisch geteeld veevoeder.

Bioproducten worden streng gecontroleerd. Je herkent ze aan hun biogarantielabel.

Er zijn veel redenen om biologische voedingsmiddelen te kopen :

  • Biologische groenten en fruit krijgen de tijd om te groeien, en dit tijdens het gepaste seizoen. Daardoor zijn ze veel voller van smaak en zitten ze boordevol gezonde voedingsbestanddelen.
  • In de biologische landbouw worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt : u zult dus geen resten van pesticiden vinden op uw groenten of fruit.
  • In de biologische landbouw wordt geen kunstmest gebruikt: het water wordt dus niet vervuild met nitraten en fosfaten.
  • Biologische landbouwdieren krijgen niet allerlei middelen zoals antibiotica, groeimiddelen (hormonen) of kalmeermiddelen standaard toegediend. Dit zorgt niet enkel voor gezond biovlees maar ook voor gezonde biomelk, bio-eitjes, enz…
  • In de biologische veeteelt ligt de nadruk op dierenwelzijn. Landbouwdieren kunnen buitenlopen en ook in de stal genieten ze van natuurlijk licht en krijgen ze voldoende ruimte.
  • Biovoeding is een gezonde voeding voor je kinderen. Groenten zonder gevaarlijke restanten van bestrijdingsmiddelen, vlees zonder restanten van geneesmiddelen, melk met extra omega-3, koekjes zonder ongezonde transvetten, drankjes zonder kunstmatige kleurstoffen of bewaarmiddelen, noem maar op.

Handelaars van biologische voedingsmiddelen die geďnteresseerd zijn in een standplaats op de Biomarkt nemen contact op met het Stadsbedrijf De Markten en Foren van Gent.

Terug naar de bovenkant

Informatie:


Milieudienst
Braemkasteelstraat 41
9050 Gentbrugge ( Gent)
Tel.: 09 268 23 00
Tel.: 09 268 23 26 Milieutoezicht
Fax: 09 268 23 68
E-mail: milieudienst@gent.be
Openingsuren:

Open van maandag tot vrijdag van 8 tot 13 uur, ook op woensdag van 14 tot 18 uur. En na afspraak.
Katleen Straetmans, directeur-manager.
Terug naar de bovenkant

Aanverwante info

Nuttige adressen

Print deze pagina
#
Stad Gent, Botermarkt 1, 9000 Gent, tel. +32 (0)9 210 10 10, fax +32 (0)9 210 10 20, e-mail gentinfo@gent.be