Bestuur / Publicaties

Deelname Mangaung aan Accenta Jaarbeurs zeer succesvol

Beluister deze pagina met proReader

De stedenband tussen Gent en Mangaung in Zuid-Afrika stond dit jaar centraal op de Accenta Jaarbeurs van 15 tot 23 september 2007 in Flanders Expo. Meer dan 80 Zuid-Afrikanen vertoefden in Gent en vertegenwoordigden Mangaung en de Provincie Vrijstaat op politiek, wetenschappelijk, economisch, toeristisch en cultureel vlak. Ruim honderdduizend jaarbeursbezoekers toonden massaal belangstelling voor de indrukwekkende stand van Mangaung en Vrijstaat.
Burgemeester Mothupi van Mangaung en burgemeester Termont

De Zuid-Afrikaanse provincie Vrijstaat en haar hoofdstad Mangaung konden zich tijdens Accenta 2007 een week lang profileren en hun troeven uitspelen. Het werd een vruchtbare week, waarin de sinds 2004 bestaande stedenband werd herbevestigd en een solide basis werd gelegd voor nieuwe en duurzame samenwerkingsovereenkomsten.

De deelname van Mangaung en de Provincie Vrijstaat aan de jaarbeurs Accenta was uiterst succesvol. De producten van de Zuid-Afrikaanse ondernemers waren bijna volledig uitverkocht. De standenhouders blikten dan ook tevreden terug op een geslaagde deelname, waarbij zelfs al contacten werden gelegd voor toekomstige handel.

Naast de Zuid-Afrikaanse aanwezigheid op de beurs, namen de delegatieleden ook deel aan het rijkgevulde programma van conferenties en ontmoetingen die de Stad Gent samen met diverse partners had georganiseerd. Bovendien hebben de nieuwe bestuursploegen van Gent en Mangaung hun intense en duurzame samenwerkingsverband met een ondertekende verklaring herbevestigd.

Resultaten van het conferentieprogramma

De Stad Gent had met de hulp van verschillende partners een boeiend conferentieprogramma uitgewerkt ĹZuid-Afrika, gast in Gentĺ, met een wetenschappelijk en een economisch forum en een forum sociale economie.

Tijdens het wetenschappelijk forum, waaraan in totaal 80 ge´nteresseerden deelnamen, ondertekenden de universiteiten van Gent en Vrijstaat een samenwerkingsovereenkomst. Het is de bedoeling dat ze intensief gaan samenwerken rond allerlei onderzoeksdomeinen. Er gaat onder meer aandacht uit naar het overbruggen van de digitale kloof.

Het economisch forum kon rekenen op 150 deelnemers en was de ideale gelegenheid voor het Vlaamse bedrijfsleven en koepelorganisaties om kennis te maken met handels- en investeringsopportuniteiten in de stad Mangaung, de Provincie Vrijstaat en Zuid-Afrika. De goed onderbouwde presentaties van de verschillende Zuid-Afrikaanse sprekers en de indrukwekkende video over de troeven van de stad Mangaung kregen zeer positieve reacties.

Het forum sociale economie heeft de basis gevormd voor de eerste spoorlegging van fair trade tussen Oxfam en de Provincie Vrijstaat. Oxfam wenst producten uit de Zuid-Afrikaanse provincie op te nemen in haar aanbod. Daarom zal de organisatie actief prospectie doen naar co÷peraties in Mangaung en de Provincie Vrijstaat. Die zouden dan leverancier kunnen worden voor Oxfam Wereldwinkels.

Terug naar de bovenkant

Informatie:


Stategie en Co÷rdinatie - Internationaal, Noord-Zuid en Vrede - Noord-Zuidsamenwerking
Sint-Margrietstraat 9
9000 Gent
Tel.: 09 223 29 53
Fax: 09 225 73 79
E-mail: noord.zuid@gent.be
Openingsuren:
Enkel na afspraak


Wouter Boesman, diensthoofd
Terug naar de bovenkant
Print deze pagina
#
Stad Gent, Botermarkt 1, 9000 Gent, tel. +32 (0)9 210 10 10, fax +32 (0)9 210 10 20, e-mail gentinfo@gent.be