Student in Gent
HOME START STAD NEDERLANDS - ENGLISH

Samenleven / Studenten en preventie

Fietsen in Gent


Laat je fiets niet pikken!
Wat je ook doet, absolute fietsbeveiliging is en blijft een utopie. Je kan wél het één en ander doen om het risico op diefstal te verkleinen. De meeste fietsen worden nog altijd 'geleend' door 'gelegenheidsgebruikers' (helaas meestal studenten). Met een paar simpele voorzorgsmaatregelen kan je dieven al ontmoedigen om jouw stalen ros eruit te kiezen.
Wie net een nieuwe fiets kocht, kan eventueel een verzekering tegen fietsdiefstal afsluiten. Praat er best eens over met een verzekeraar of de fietsenhandelaar.

Steek fietsendieven een slot in de wielen!
Zet je fiets binnen als dat kan of maak hem vast aan een fietsenstalling. Zet hem liefst op een plaats waar er sociale controle is.
Maak je fiets sowieso altijd vast. Een goed slot dat dieven niet (snel) kunnen doorknippen of -zagen is een absolute must. Gebruik het liefst een beugelslot dat groot genoeg is om er je fiets mee aan de fietsenstalling te bevestigen. Zo’n slot is vrij duur (minimaal 50 euro voor een goed exemplaar) maar het is het veiligste… en een nieuwe fiets kopen is nóg duurder.
Je gebruikt een beugelslot best in combinatie met een degelijk ringslot (een vaststaand slot net onder het zadel).


Parkeren met een tweewieler

Fietsenstallingen
Het stadsbestuur heeft de laatste jaren heel wat inspanningen gedaan om nieuwe fietsenstallingen te plaatsen waar je je fiets op een veilige manier kwijt kan. Je vindt er een groot aantal op verschillende locaties in heel Gent.
In de buurt van het Sint-Pietersstation kan je je fiets ook tegen betaling kwijt in de splinternieuwe beveiligde stalling in de Sint-Denijslaan. Opgelet, door de werken zullen regelmatig fietsenstallingen verplaatst worden: houd de ontruimingsborden goed in de gaten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan!
Bovendien werden in de buurt een aantal zones aangeduid waar geen fietsen mogen staan omdat ze anders voor (verkeers)gevaarlijke situaties zorgen. Houd ook die borden in de gaten - fietsen die daar staan worden ook onmiddellijk verwijderd.

Geen fietsenstallingen?
Als er geen fietsenstalling te bespeuren valt, plaats dan je fiets ergens waar hij de andere weggebruikers niet kan hinderen.
Voor mama’s & papa’s met een kinderwagen, rolstoelgebruikers en bejaarden is het behoorlijk lastig om het trottoir voortdurend op en af te moeten.
Als je het echt te gortig maakt, kan de fietswacht op basis van het 'stedelijk reglement' (op www.gent.be) je slot onmiddellijk doorknippen en je fiets wegnemen. Je krijgt dan geen vergoeding voor het losgeknipte slot. De fietswacht haalt ook hinderlijke achtergelaten fietsen en fietswrakken op. Die krijgen wel eerst een waarschuwingssticker op het stuur. Als deze gelabelde fietsen er na minstens 14 dagen nog staan, worden ze opgehaald. Zorg dus dat je fiets steeds in orde is, dan wordt hij niet voor een wrak of achtergelaten fiets aanzien.
Soms worden fietsenstallingen tijdelijk verwijderd om (wegen)werken te kunnen uitvoeren. Minimaal 48 uur op voorhand (maar meestal langer) worden verkeersborden geplaatst met de vraag de stallingen vrij te maken. Staan er bij het weghalen nog fietsen in de stalling, dan worden ze losgeknipt en naar het fietsendepot gebracht.

'Fietstatoe'
In Gent kun je je fiets gratis laten registreren. Die registratie schrikt mogelijke dieven af. Als je fiets tóch gepikt wordt, is de kans acht keer groter dat je hem nog terugkrijgt. Een fluosticker geeft bovendien duidelijk aan dat hij 'gemerkt' is.
Dus rijd naar het Fietsendepot of een andere registratieplaats en laat je rijksregisternummer (staat op je SIS-kaart) in het fietsframe graveren. Je krijgt er meteen ook een 'fietspas' waarop het merk, het type, de kleur en bijzondere kenmerken van je fiets staan. Zo’n pas maakt de aangifte van een eventuele diefstal makkelijker, omdat je alle gegevens direct bij de hand hebt.

Vergeet bij de verkoop van je geregistreerde fiets niet de pas door te geven aan de nieuwe eigenaar! Geef er voor alle zekerheid een briefje bij waarop je vermeldt dat 'de fiets met registratienummer X vanaf nu aan persoon X toebehoort'. De koper kan daarmee bewijzen dat hij de nieuwe rechtmatige eigenaar is.

Een fiets kan trouwens een tweede keer geregistreerd worden; het vorige nummer wordt dan op de fietspas vermeld bij de 'bijzondere kenmerken'. Wil je zelf een fietsregistratie in je buurt organiseren en kan je verzekeren dat de opkomst groot is? Stuur dan een mailtje naar fietswacht@gent.be.

Help! Mijn fiets is weg!
Was al je moeite tevergeefs en is je fiets toch verdwenen, doe dan altijd aangifte bij de politie. Dit kan vanaf nu ook elektronisch via www.police-on-web.be (Tip: vergeet de aangifte niet uit te printen vooraleer ze te verzenden).
Er worden meer fietsen teruggevonden dan je denkt, maar een groot aantal wordt nooit opgehaald door de eigenaar. Eigenaars van geregistreerde fietsen krijgen een seintje wanneer hun fiets gevonden werd, zodat ze hem kunnen oppikken in het Fietsendepot.

Fietsverhuur
Je kan bij de vzw StudentENMobiliteit (SEM) terecht om een fiets te huren. Het enige wat je nodig hebt, is je studentenkaart (of bewijs van inschrijving), je identiteitskaart en een bankrekeningnummer. De fietsen worden verhuurd aan een studentikoos tarief. Gehuurde fietsen van de vzw SEM kan je tijdens de zomermaanden maximaal 2 maanden gratis in bewaring geven. Reserveer vooraf een plaats bij vzw SEM, Kattenberg 2, 9000 Gent, tel. 09 269 18 98.
Niet-studenten kunnen een fiets huren bij Max Mobiel vzw, Voskenslaan 27, 9000 Gent, tel. 09 242 80 46 of mailen naar max-mobiel@gent.be of surfen naar www.max-mobiel.be.

Folders aanvragen
In de folder 'Fiets op slot, dief bedot!' vind je info rond fietsdiefstal, preventie en goede fietssloten. Die kan je downloaden van www.gent.be (leven>verkeer>fietsen>fiets-diefstal>tips tegen fietsdiefstal>‘folder fietssloten’ aan de rechterkant).


Zet je stalen ros reglementair in orde

Gewone fietsen
Een (niet-verblindend) wit of geel licht en witte reflector vooraan, een rood licht en rode reflector achteraan zijn verplicht. De verlichting moet bevestigd zijn op de fiets of aangebracht op de persoon. De verlichting mag knipperen. Elke pedaal moet voorzien zijn van twee oranje of gele reflectoren. Op het voorwiel en het achterwiel moeten er twee dubbelzijdige reflectoren zitten, tenzij de banden zowel links als rechts een witte reflecterende strook hebben. Een bel die hoorbaar is tot op 20 meter is voor élke fiets vereist. Twee degelijke functionerende remmen (vooraan en achteraan) zijn verplicht.

Mountainbikes, racefietsen
De 'mountainbike' is een fiets zonder bagagedrager achteraan en met ten minste twee versnellingstandwielen, die je kunt bedienen vanaf het stuur.
De 'racefiets' heeft banden met een doorsnede van maximum 25 mm, een racestuur, geen bagagedrager achteraan en geen spatborden.
Voor racefietsen en mountainbikes zijn verlichting en reflectoren niet verplicht als je er enkel overdag mee rijdt (bij voldoende licht) en duidelijk zichtbaar bent tot op 200 m. Als deze fietsen een spatbord hebben, is een witte reflector vooraan en een rode achteraan wél verplicht. ‘s Nachts (of bij slechte zichtbaarheid overdag) moeten de fietsen dezelfde verlichting hebben als een gewone fiets. Een bel en twee goede remmen zijn altíjd verplicht.

Minifietsen
De 'minifiets' heeft wielen met een diameter van maximum 50 cm. Hij moet niet voorzien zijn van lichten en reflectoren als je er enkel overdag mee rijdt én zolang je duidelijk zichtbaar bent tot op 200 m. Eén rem en een bel volstaan. Wil je ook ‘s nachts (of bij slechte zichtbaarheid overdag) 'minifietsen' dan gelden de regels voor de gewone fiets.

Hoe dan ook: zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent en opvalt, bijvoorbeeld door een fluo-vestje te dragen. Pas als je zelf met de auto rijdt, merk je hoe gevaarlijk slecht zichtbare fietsers zijn. Bij een aanrijding is de fietser in ieder geval de meest kwetsbare partij. Een fietshelm beschermt je bij valpartijen, draag hem!

Een gat in je zak
Als je fiets niet in orde is (b.v. slecht werkende remmen, verlichting of bel) kan de Politie tijdens een preventieve controle een 'proces-verbaal van waarschuwing' opmaken. Dat betekent dat je je, mét je herstelde fiets, binnen enkele dagen na de controle moet aanmelden bij een politiekantoor. Als je dat niet doet, volgt een écht proces-verbaal.

Tijdens een repressieve controle stelt de Politie meteen zo’n proces-verbaal op - en mag je 50 euro boete ophoesten! De Politie doet dat niet om 'de boeman te spelen' of de staatskas te spijzen, wél om de veiligheid van elke fietser te verhogen én het imago van de fiets zelf te promoten. Dus vergeet de dynamo niet aan te leggen of je fietslichten te bevestigen als het donker wordt. Zo ben je veel beter zichtbaar.
Autobestuurders ergeren zich vaak aan het onverantwoord rijgedrag van fietsers… ze hebben jammer genoeg niet altijd ongelijk.

'Help! Ik sta plat!'
Met kleine mankementen (aan je fiets, uiteraard) kan je als student terecht in de fietsenherstelplaatsen van de UGent (Blandijn), de Hogeschool Gent Campus BME en de KaHo Sint-Lieven (Rabot). Handen aan je lijf hebben is noodzakelijk, want de herstellingen moet je zélf uitvoeren. Als het echt niet alleen lukt is er meestal wel iemand in de buurt om te helpen. Vervangstukken kan je ter plaatse aankopen tegen winkelprijzen.

Een gratis fietspomp vind je op verschillende locaties: aan de fietsenherstelplaats Blandijn van de Ugent, aan de stedelijke openbare bibliotheek (Gent-Zuid), bij Max Mobiel in de Voskenslaan 27 (nabij station Gent-Sint-Pieters) en op Oktrooiplein 10 Z (nabij station Dampoort) bij vzw studentENmobiliteit op Kattenberg 2 en in het Fietsendepot (Academiestraat 6).
 

Fiets je door de stad: de verkeersregels

Veilig fietsen
Leve het Mobiliteitsplan! Voor fietsers is Gent een stuk aangenamer geworden sinds de invoering van dat plan.

In het voetgangersgebied moeten fietsers stapvoets rijden (maximaal 8 km/uur). Als het écht druk is, moeten fietsers afstappen en te voet gaan. Vooral oudere voetgangers en mensen met kinderen zijn kwetsbaar. Dus rijd met de nodige voorzichtigheid door het voetgangersgebied en fiets nooit op voetpaden.
In bijna alle éénrichtingsstraten mag je wél in beide richtingen fietsen. Let op als er géén bordje 'Uitgezonderd fietsers' hangt, dan mag je die straat niét inrijden. Sommige fietsers zondigen daar tegen, vaak onbewust, maar de boete is daarom niet minder streng. Ook het rode licht negeren levert een gevaar op voor de fietsers zelf en voor andere weggebruikers.

Naast elkaar
Binnen de bebouwde kom mag je met twee fietsers naast elkaar rijden. Je moet wel achter elkaar gaan rijden als een rijbaan te smal is om een tegenligger te kunnen kruisen. Je mag echter nooit met méér dan 2 fietsers naast elkaar rijden. Dan wordt het té gevaarlijk, zowel voor de fietsers als voor de anderen in het verkeer.

 

Print deze pagina
#
Stad Gent, Botermarkt 1, 9000 Gent, tel. +32 (0)9 210 10 10, fax +32 (0)9 210 10 20, e-mail gentinfo@gent.be