Student in Gent
HOME START STAD NEDERLANDS - ENGLISH
Student in Gent > Wonen > Op kot

Wonen / Op kot

Koten vind je in alle maten, prijzen en kwaliteiten.

Toch is een goed kot vinden geen eenvoudige klus.

Je hebt de keuze tussen een kamer of studio in één van de studentenhomes of een 'kot' bij particilieren?

Een 'gezellige' kamer is wellicht niet voldoende om te slagen, maar het is ongetwijfeld belangrijk om je studies succesvol te laten verlopen. Trek dan ook genoeg tijd uit voor je zoektocht.

Vooraleer je van start gaat

 • Wat verwacht je van een studentenkamer? Reken vooraf uit hoeveel je maandelijks kan besteden aan de huurprijs met inbegrip van alle kosten.
 • Wil je wonen in een huis met veel studenten of ben je liever alleen?
 • Waar wil je wonen? Bij de onderwijsinstelling of in het stadscentrum? De afstanden in Gent zijn erg klein. Op nauwelijks 10 minuten fiets je van de ene kant van de stad naar de andere kant.
 • Kies rustig en overwogen. Bezoek meerdere adressen zodat je kan vergelijken en beter kan oordelen over de prijs-kwaliteitverhouding.
 • Leg je oor eens te luisteren bij vrienden en kennissen die al op kot zitten of die op kot hebben gezeten. Vraag ze mee op 'kotenjacht'.
 • Wanneer je een kot op het oog hebt, probeer dit dan te bezoeken terwijl andere kotbewoners aanwezig zijn. Je krijgt dan onmiddellijk een eerste indruk van het kotleven.
 • Bezoek je potentiële kot ook eens een keertje 's avonds en verken daarbij de buurt. Is het een rustige buurt? Zijn er in de buurt cafés of dancings waarvan je geluidshinder zou kunnen ondervinden?
 • Maak voor jezelf uit welke de goede combinatie is tussen een rustige omgeving en het sociale leven. Ben je een echt fuifbeest of eerder een fuifbeestje en wil je rustig kunnen studeren of mag er een beetje lawaai zijn?
 • Is er een reglement i.v.m. bezoek, uitgaansuur, muziekinstallatie, computer? Neem het goed door dan sta je later niet voor verrassingen.
 • Kijk goed naar de staat van de kamer. Verwarming? Isolatie? Hoe is het sanitair? Kookgelegenheid? Wie doet het onderhoud van de gemeenschappelijke ruimten?
 • Is er aandacht besteed aan brandveiligheid (brandladders, brandblusapparaten)?
 • Ga in elk geval zelf je kamer bezichtigen vooraleer je een contract afsluit!

Tot slot: huur nooit een kamer die je maar half bevalt!

Studentenhome
Studentenhomes worden beheerd door de studentenvoorzieningen van de onderwijsinstelling en laten meestal enkel studenten toe die aan desbetreffende instelling studeren. Als je van plan bent een kamer te huren in een van deze huizen, moet je er al vroeg bij zijn.

Opgelet: niet alle hoger onderwijsinstellingen beschikken over een studentenhome. Neem contact op met de dienst huisvesting van je onderwijsinstelling.

Bij particulieren
Geef je de voorkeur aan een kot bij particulieren, dan kan je het aanbod vrije kamers  bekijken via de website www.kotatgent.be. Let goed op de datum wanneer de kamer vrijkomt!

De immodatabank ‘kotatgent’ is een samenwerkingsproject van de Stad Gent, de Universiteit Gent en de studentenvoorzieningen van de HoGent, Arteveldehogeschool, KaHo Sint-Lieven en de campus Sint-Lucas van LUCA School of Arts. In samenwerking met deze partners wil de Stad Gent de zoektocht naar een geschikte, veilige en aangepaste kamer vergemakkelijken en verduidelijken.

Het aanbod van kamers is divers: klein of groot, eenvoudig of luxueus, oud of modern. De huurprijzen zijn uiteraard ook verschillend. Voor een comfortabele kamer mag je rekenen op een maandelijkse basishuurprijs van 275 euro. Vraag steeds naar bijkomende kosten (elektriciteit, water, verwarming, internet,…).

 

Print deze pagina
#
Stad Gent, Botermarkt 1, 9000 Gent, tel. +32 (0)9 210 10 10, fax +32 (0)9 210 10 20, e-mail gentinfo@gent.be