"Je website is de enige plek op het internet die echt van u is”

Miguel vroeg voor zijn webstudio een Starterscontract aan, een subsidie van 5.000 euro voor startende ondernemers

Miguel besloot na heel wat jaren bij tal van Gentse agencies de sprong naar het ondernemerschap te wagen. Al snel was Studio Monty geboren, zijn eigen lifestyle webstudio die websites van a tot z bouwt. Een micro agency dat enkel met freelancers werkt en mikt op websites die zowel een perfecte look als gebruikservaring hebben. “Want een website mag je geen geld kosten, dat moet geld opbrengen”. Voor de opstart van zijn bedrijf deed Miguel beroep op het Starterscontract, een subsidie ter waarde van 5.000 euro waarmee hij in een cursus en software investeerde.

Hallo Miguel, waarom maakte een jaar geleden de overstap naar een zelfstandig bestaan?

Ik heb vooral mijn gutfeeling gevolgd omdat ik al een tijdje voelde dat ik niet meer op de juiste plek zat in de functies die ik uitoefende. Als developer zit je al snel van 8 tot 18u aan je bureau. Steeds vaker vroeg ik me dan ook af: is dit het nu? Want hoewel ik altijd al een passie voor design en architectuur had, kon ik die als developer niet kwijt. Creativiteit is daar niet van toepassing. Met Studio Monty kan ik daar vandaag wel mee aan de slag.

Je startte een micro-agency. Waarom de keuze om met freelancers te werken?

Dat heeft toch heel wat voordelen vind ik persoonlijk. Denk maar aan de kosten die je uitspaart aan overhead, kantoor en personeel bijvoorbeeld. Bovendien kan je op basis van het project ook telkens het juiste team van freelancers aanstellen. Heel boeiend. 

Je ging dus van een groot agency naar een eenmanszaak. Hoe zit dat dan met de eenzaamheid? 

Dat is een goeie vraag. Gelukkig was dat ingecalculeerd en volgde ik meteen een cursus die me leerde hoe ik het sociale aspect als freelancer kon onderhouden. Netwerkevents bleken daar de oplossing te zijn. Vandaar dat ik vrij snel naar het aanbod ben gaan kijken en mijn agenda ingepland heb. Als ik op netwerkevents te bespeuren ben, dan ben ik daar vooral voor het sociale. Ik vind het leuk om daar met mensen te praten. Pitchen doe ik nooit, want ik geloof dat wanneer je op zo’n event een goede indruk nalaat, daar later vanzelf wel klanten uit voortvloeien. Bovendien ontmoet je op zo’n events altijd wel leuke mensen waarmee je later kunt samenwerken, of af en toe eens mee afspreekt op een locatie om te co-worken. 

Je bouwt websites, maar is een website anno 2024 nog belangrijk? 

Zeer zeker, want je website is je marketing basecamp. Alles wat je doet van marketing over je onderneming komt uiteindelijk toe op je website. Het is je visitekaartje voor Facebook adds, nieuwsbrieven, Instagram, etc. Je website is de enige plek op het internet die echt van u is. Al ben ik er tegelijkertijd van overtuigd dat een website ook niet voor elke ondernemer nodig is. Zo heb ik al 2 potentiële klanten geadviseerd om geen website te bouwen omdat ze dat niet nodig hadden. De belangrijkste vraag die vaak ontbreekt is: wat is het doel van je website en hoe begeleid je de mensen naar dat doel vanop je pagina. Een kleine broodjeszaak of horecazaak kan dat ook op andere manieren. In die optiek is een website altijd een investering volgens mij. Want een website moet vooral geld opbrengen en niet enkel een kost zijn.

Over kosten gesproken… wat kost een gemiddelde website dan?

Die kost varieert natuurlijk enorm, maar gemiddeld moet je toch op een 8.000 euro rekenen. Daar komt dan nog eens een goeie 100 euro onderhoud per maand bij. 

  • Als je al een goed financieel plan en businessplan hebt, is de aanvraag voor een Star­ters­con­tract niet zo heel veel werk. Het proces verliep uiteindelijk veel vlotter dan ik ooit had durven hopen.

    Miguel, Eigenaar Studio Monty

Dat is veel geld, maar ik vermoed dat een website bouwen wel even duurt. Hoe zorg je er als zelfstandige dan voor dat er af en toe geld binnenkomt om de rekeningen te betalen?

Dat is een goeie vraag want ik merk inderdaad dat het een uitdaging is om voldoende recurring income te genereren. Aan een website bouw je al snel 1 à 2 maanden. Als je pas dan kunt factureren gaat het iets te traag. Bovendien heb ik 1x een klant gehad die middenin het proces de stekker eruit trok. Daardoor factureer ik nu steeds 40% voorschot bij aanvang. Gaat het om grotere projecten waar veel meer volk aan meewerkt, werk ik met milestones. Vanaf er dus enkele vooraf bepaalde zaken zijn opgeleverd, volgt er dan telkens een factuur. Zo probeer ik voldoende cashflow te creëren. En verder is er ook de hosting van 100 à 150 euro per maand. Binnenkort wil ik ook pakketten gaan verkopen waarin dan bijvoorbeeld ook 2u keyword search per maand zit om de website te optimaliseren.

Voor de opstart van je zaak deed je ook beroep op het Starterscontract. Een subsidie ter waarde van 5.000 euro van de Stad Gent. Hoe ben je daarop beland? 

Voor de opstart als zelfstandige volgde ik een traject bij Starterslabo. Daar werd ik op dit initiatief gewezen. Een topinitiatief van de Stad Gent trouwens, want dankzij de subsidie kon ik investeren in een online cursus en een softwareprogramma die me helpt bij het bijhouden van de klanten etc. 

Ging die aanvraag vlot of is dat veel werk?

Je moet inderdaad wel een dossier opstellen en doorsturen maar als je al een goed financieel plan en businessplan hebt is dat eigenlijk niet zo heel veel werk. Bovendien proberen de mensen bij de Dienst Economie je echt verder te helpen en werd er veel gebeld en gemaild. Dat ging uiteindelijk dus veel vlotter dan ik ooit had durven hopen. Ik kan het andere ondernemers zeker aanraden. 

Hoe kies je eigenlijk de juiste klanten als ondernemer? Want zeker als eenmanszaak is het belangrijk dat je die hebt zodat alles vlot kan verlopen?

Ik probeer daar op voorhand toch goed in te filteren. Als ik tijdens een verkennende meeting voel dat het niet klikt, dan geef ik dat ook aan. Want een project aanpakken dat niet goed voelt, dat zorgt alleen maar voor stress en dat doe je beter niet. Gelukkig heb ik tot nu toe wel al altijd chance gehad. 

Na een jaar ondernemen zit hier dus nog steeds een gelukkige zelfstandige?

Ja toch wel. Ondanks de soms wat spannendere momenten heb ik tot nu toe altijd gemerkt dat alles uiteindelijk wel steeds in zijn plooi valt. Bovendien geeft het veel voldoening om een project goed af te ronden. Als de klant blij is, ben ik ook blij. Zoiets voelt echt goed aan en dat maakt zelfstandig zijn daarom ook zoveel leuker dan in dienst te werken.